Hlavní obsah

Jak si namíchat dezinfekci?

– Olomouc

Olomoučtí vědci zveřejnili instruktážní video pro přípravu dezinfekčního roztoku. Vycházeli ze zkušeností s mícháním dezinfekce, kterou v několika stovkách litrů již připravili pro sociální a zdravotnická zařízení v regionu. Na novém webu najdou lidé také informace, jak nákaze předcházet, sdělila za Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Martina Šaradínová.

BEZ KOMENTÁŘE: Jak si připravit dezinfekciVideo: RCPTM

 
Článek

„Napadlo nás se o zkušenosti s mícháním dezinfekce podělit s ostatními, protože víme, že v řadě institucí i domácností je jí stále nedostatek. Od toho byl už jen krůček k rozhodnutí vytvořit nový web, kde zájemci najdou i další informace zaměřené na prevenci onemocnění, především pak na hygienu rukou,” uvedl jeden z autorů webu a spolupracovník RCPTM Zoran Kerkez.

Cílem podle něj bylo, aby sdělení bylo srozumitelné, stručné a přehledné. „Návštěvníci na jednom místě zjistí vše podstatné ve velmi krátkém čase," dodal. Novinkám vědci zaslali i instruktážní video.

Web se aktualizuje o nové zkušenosti

Tvůrci nových stránek s podtitulem COVID-19 aneb Jak vyzrát nad pandemií se zaměřili zejména na prevenci včetně správné hygieny rukou. Její základní principy jsou na webu dostupné i v podobě, kterou si mohou zájemci vytisknout a vyvěsit doma či třeba na pracovišti.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Web bude na základě nových zkušeností a informací souvisejících s ochranou před onemocněním aktualizován,” doplnil za autory stránek Tomáš Malina.

Univerzitní boj s pandemií

Univerzita Palackého (UP) v Olomouci, pod jejíž Přírodovědeckou fakultu výzkumné pracoviště RCPTM spadá, se snaží pomáhat v boji s pandemií různými způsoby.

Například odborníci z Přírodovědecké fakulty UP začali vyrábět ochranné štíty pomocí 3D tiskárny. Studenti geoinformatiky zase vytvořili speciální mapovou aplikaci, kde lidé najdou veškeré propojené informace týkající se výskytu a šíření koronaviru v Olomouckém kraji. Pomoc zdravotníkům nabídla i olomoucká laboratoř experimentální medicíny, která minulý týden spustila rozsáhlé testování vzorků s podezřením na koronavirus s kapacitou až tisíc vzorků denně.

Vyrobíme další desetitisíce litrů dezinfekce, hlásí ČVUT

Koronavirus

Brněnská technika přišla s ochrannou polomaskou. Vyrobit si ji můžete na domácí 3D tiskárně

Koronavirus

Nejen všemožné ochranné masky, ale také samotnou dezinfekci připracují i v laboratořích jiných univerzit, kupříkladu na půdě pražské i brněnské techniky, tedy ČVUT a VUT.

Reklama

Související články

Dezinfekce není všelék, výrazně ale pomáhá

V době pandemie koronaviru doporučují odborníci častější úklid prostor, kde se pohybuje větší množství lidí. Naopak větrání budov podle nich zvyšuje šanci...

Výběr článků

Načítám