Hlavní obsah

Jak se nadechují sousední země

Právo, ČTK, mcm, PM, ivi, doh

Opatření vyhlášená kvůli nákaze covid-19 postupně uvolňuje nejen Česko, ale také sousedící země. Další zmírnění restrikcí v pondělí ohlásilo Německo, Polsko i Slovensko. Rakousko už pomýšlí na letní příjezd zahraničních turistů. Návrat k normálu je ale všude zatím velmi opatrný.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

V Mnichově se otevřelo zahradní centrum, zákazníci musejí dodržovat rozsetupy.

Článek

V Německu v pondělí mohly znovu zahájit provoz malé a střední obchody s prodejní plochou do 800 metrů čtverečních, jednotlivé spolkové země pak volí různou míru uvolnění. Někde tak po měsíci otevřely brány i zoologické zahrady, veškerá knihkupectví, autosalony či prodejny jízdních kol.

Němci otevírají už i část škol

V Sasku se otevřely také školy, a to pro nejvyšší ročníky, které se připravují na závěrečné zkoušky. V Berlíně a Braniborsku začaly maturity. Další spolkové země chtějí otevřít školy ještě během tohoto týdne, jiné s tím chtějí vyčkat až do května.

Německo už má plán postupného uvolňování – v závislosti na vývoji situace, kancléřka Angela Merkelová ale také varovala před překotným rušením stávajících omezení.

V Německu se otevřely řetězce s módou a další obchody

Koronavirus

„Byla by nesmírná škoda, kdybychom byli svědky návratu nákazy,“ řekla s tím, že země je stále na začátku boje s koronavirem. Vývoj v Německu má nyní příznivou tendenci. Jeden infikovaný v průměru nakazí méně než jednoho člověka a denní bilance uzdravených bývá vyšší než počet nově nakažených.

Povinné roušky v obchodech a hromadné dopravě ale přesto od včerejška zavedlo Sasko, na druhé straně má být v Sasku dříve než jinde zrušen zákaz bohoslužeb. Také Bavorsko oznámilo, že od příštího týdne zavádí povinné nošení roušek ve všech obchodech a hromadné dopravě. Jako první v SRN zavedlo tuto povinnost Meklenbursko-Přední Pomořansko, roušky jsou povinné také v durynské Jeně či dolnosaském Wolfsburgu. Polsko zmírnilo zejména opatření, jež omezovala pohyb obyvatel.

Polsko zpřístupnilo parky i promenády

Veřejnosti jsou tak znovu zpřístupněné parky, lesy, pláže nebo městské promenády. Děti do 13 let, které se mohly kvůli koronavirové krizi pohybovat venku jen v doprovodu dospělých, už mohou z domu samostatně.

Protilátky mají maximálně procenta lidí, očekává po plošném testování Prymula

Koronavirus

„Lidé by tyto kroky neměli považovat za pozvánku na rekreaci,“ varoval ale premiér Mateusz Morawiecki. Stále přitom platí nařízení dodržovat na veřejnosti odstupy i nošení roušek, jež je v zemi povinné od minulého týdne. V prodejnách do 100 metrů čtverečních mohou být čtyři nakupující, v těch větších maximálně jeden zákazník na 15 metrů čtverečních.

Částečné uvolnění povinnosti nosit roušky ode dneška oznámilo i Slovensko, jež se tím však víceméně jen dostalo na úroveň již platnou v ČR. Nově nebudou roušky povinné při pohybu v přírodě při odstupu 20 metrů, pro děti do dvou let, autisty či lidi ze společné domácnosti jedoucí ve společném vozidle.

Vláda rozvolňování režimu na hranicích teprve projedná, Hamáčkův návrh se změní

Domácí

Kabinet premiéra Igora Matoviče také představil plán postupného uvolňování ekonomiky, jež má být rozdělené do čtyř fází a začne ve středu. V první vlně budou mj. otevřeny prodejny do 300 metrů čtverečních, tržiště, prodejny automobilů či některá sportoviště.

Rakouská vláda, jež režim začala uvolňovat jako jedna z prvních v Evropě, když už 14. dubna otevřela mj. obchody do 400 metrů čtverečních, už dokonce přemýšlí o možném otevření hranic pro Němce, kteří vyrazí na letní dovolenou. „Určitě se o tom bude jednat,“ řekla rakouská ministryně hospodářství Margarete Schramböcková.

Hospody a restaurace v Rakousku otevřou 15. května. V Česku to vláda nechce dovolit

Koronavirus

O možných letních cestách tuzemských turistů nyní Česko předběžně jedná s Chorvatskem a se Slovenskem, řekl o víkendu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Foto: Novinky

Rozvolňování opatření v Evropě

Reklama

Výběr článků

Načítám