Hlavní obsah

Izrael testuje na protilátky. Kvůli třetí dávce

Právo, brw

Izraelští výzkumníci zahájili finální analýzu sérologických vzorků odebraných dobrovolníkům mezi prvními plně očkovanými. Průzkum má potvrdit, zda vytvořené protilátky proti covidu-19 skutečně ubývají a zda je po šesti měsících nutná třetí dávka vakcíny PfizerBioNTech.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Do testu se podle listu The Jerusalem Post přihlásilo mj. asi 1500 zaměstnanců Rambamovy nemocnice v Haifě, největšího zdravotnického centra v severním Izraeli, a penzistů. Nemocnice provádí sérologický průzkum od zahájení očkovací kampaně v zemi. První fáze se uskutečnila v lednu, asi měsíc po proočkování personálu, druhá o tři měsíce později.

„Zjistili jsme tehdy, že většina účastníků průzkumu měla měřitelné hladiny protilátek,“ řekla Jael Šachorová-Mejuhasová, zástupkyně ředitele Rambamovy nemocnice. „Po třech měsících jsme zaznamenali pokles, ale to je normální stejně jako to, že mezi zaměstnanci nad 60 let byla zjištěna nižší hladina protilátek ve srovnání s ostatními věkovými kategoriemi.“

Izrael začne očkovat třetí dávky vakcíny

Blízký a Střední východ

Podle listu je nyní na řadě vyhodnocení třetí fáze průzkumu, která se zabývá hodnotami získanými při sérologických vyšetřeních přibližně šest měsíců od podání druhé dávky vakcíny. „Výsledky z této fáze pomohou určit, jak Izrael případnou další část očkovací kampaně nastaví,“ napsal The Jerusalem Post.

Stát diskriminuje lidi, kteří mají potvrzení na protilátky, rozhodl soud

Domácí

Bude určena pro transplantované

Nemocnice Tel ha-Šomer v Ramat Gan u Tel Avivu mezitím oznámila, že začala podávat třetí dávku vakcíny pacientům s transplantacemi. Jako první na světě podle The Jerusalem Post dostali možnost pacienti s transplantovaným srdcem.

Podle kardioložky Jael Peledové-Potašnikové studie v Tel ha-Šomer ukázala, že po transplantaci srdce si vytváří protilátky po očkování méně než 80 procent pacientů, přičemž jen necelá polovina z nich získá protilátky schopné ochránit jejich buňky před koronavirem. Ministr zdravotnictví Nican Horowitz už oznámil, že na třetí dávku mohou přijít všichni obyvatelé s oslabenou imunitou.

Izraeli i přes nárůst nakažených nepřibývají mrtví

Koronavirus

V Izraeli v posledních dnech kvůli variantě delta (indické) znovu roste počet nakažených. Podle včerejších údajů za uplynulých 24 hodin přibylo přes sedm stovek nových případů. V zemi je nyní kolem 4600 aktivních nákaz. Na rozdíl od dubna, kdy bylo při podobném počtu ve vážném stavu kolem 270 pacientů, nyní je to díky proočkovanosti jen 45.

Přesto se premiér Naftali Bennett a ministr zdravotnictví Nican Horowitz včera sešli s odbornou komisí, aby projednali případné zpřísnění

Reklama

Výběr článků

Načítám