Hlavní obsah

Izrael připravuje roušky pro lidi s plnovousem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael umožní věřícím židům, kteří z náboženského důvodu nosí plnovous, zakrývat si ústa a nos v souladu s požadavkem vlády a bez nutnosti oholit se. Itamar Grotto z ministerstva zdravotnictví v pondělí oznámil, že úřad připravuje licenci pro roušky vyráběné na zakázku pro lidi s plnovousem. Úřad vrchního rabína zvažuje i povolení, aby se muži z ultraortodoxní komunity mohli oholit.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Člen ultra ortodoxní komunity jde z nákupu s improvizovanou rouškou, vláda teď chce vyrábět roušky, kam se vousy vejdou.

Článek

V Izraeli je 8611 potvrzených případů nákazy koronavirem a na onemocnění Covid-19 tam zemřelo 51 lidí. Stav 141 pacientů je vážný a 107 z nich je připojeno na plicní ventilátor. Uzdravilo se 585 lidí. Vláda minulý týden doporučila, aby si lidé zakrývali nos a ústa rouškami, což může pomoci nákazu zpomalit.

V ultraortodoxní komunitě se počet nových případů stále zvyšuje. Grotto v pondělí v armádním rozhlasu řekl, že se připravuje certifikát pro zakázkovou výrobu roušek určených pro lidi s plnovousy. „Znamená to, že za několik dní budou k dispozici roušky různých velikostí. Ti, kdo mají vousy, budou moci nosit odpovídající roušky,“ sdělil.

Holení není na pořadu dne 

Mluvčí vrchního rabinátu řekl, že pokud to ministerstvo bude považovat za nezbytné, zváží úřad i mimořádné povolení pro věřící oholit si tvář. Grotto ale řekl, že to teď není na pořadu dne.

Izraelci pracují na dechovém testu na koronavirus

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Jaakov Licman je mezi nakaženými a je členem náboženské strany Jednotný judaismus tóry. V pondělí vzkázal Izraelcům, aby přestali obviňovat ultraortodoxní komunitu ze šíření koronaviru. Prohlásil, že se toto společenství řídí pokyny a že je v ní stejně jako v jiných komunitách část lidí, kteří doporučení nedodržují.

Izrael kvůli šíření koronaviru uzavřel telavivské východní předměstí Bnei Brak, kde žijí hlavně ultraortodoxní židé. Sousední telavivská čtvrť Ramat Gan zřídila hlídky, ale vláda nařídila je zrušit. Licman vyzval starostu Ramat Ganu, aby se vyvaroval kroků, které zvýší napětí.

Vláda zvažuje nová omezení pro několikadenní svátek pesach, který začne tento týden. Grotto původně řekl, že by ve středu večer, tedy na počátku oslav, mohla být vyhlášena všeobecná uzávěra. Podle nových zpráv se ale spíše zvažuje zastavení dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám