Hlavní obsah

Italský soud svěřil děti zdravotnice otci. Prý by je mohla nakazit koronavirem

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Římský soud svěřil děti zdravotní sestry otci, protože matka by je prý mohla v současné situaci nakazit.

Foto: Cecilia Fabiano, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Donatella (39) pracuje jako sestřička v malé nemocnici v obci Anzio v římské provincii. V roce 2017 se definitivně odloučila od manžela Fabrizia, který tak jejich dvě desetileté děti, které bydlí u matky, vídává většinou jen o víkendech.

Fabrizio ale po vyhlášení karantény požádal matku, aby děti nechala u něj, dokud se koronavirová krize nezklidní. Argumentoval tím, že by se mohla na pracovišti nakazit a nemoc pak přenést na děti. Poté, co matka návrh odmítla, se otec obrátil na soud.

Spíš se nakazím při nákupu

Ten začátkem dubna rozhodl v jeho prospěch s tím, že Donatella nebude moct obejmout svá dvojčata do konce nouzové situace a bude se muset spokojit s videohovory, protože je jako „zdravotnice příliš vystavená nákaze“.

Zoufalá žena se nyní obrátila na prezidenta Sergia Mattarellu. „Jsem hrdá na to, že jsem zdravotnice, ale nejsem si jistá, že bych se kvůli tomu měla vzdát role matky,“ napsala mu podle listu Il Fatto Quotidiano.

V dopise také zopakovala to, co už uvedla před soudem: její nemocnice není v první linii v boji proti covid-19, a je tak podle ní „pravděpodobnější, že se nakazím, když půjdu nakoupit než na pracovišti“.

Reklama

Výběr článků

Načítám