Hlavní obsah

Italská vesnice je bez nakažených. Chrání nás zázračná voda, tvrdí starosta

Montaldo Torinese

Itálie bojuje s pandemií koronaviru. Poblíž centra nákazy je také vesnice Montaldo Torinese, která přesto neeviduje jediný případ nákazy, uvedl The Guardian. Jedná se o druhou italskou vesnici, která se nachází v kritické oblasti, ale nemá ani jednoho nakaženého.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Andra tutto bene (Všechno bude v pořádku), hlásá italský nápis na roušce.

Článek

Starosta obce Montaldo Torinese, která má zhruba 720 obyvatel, Sergio Gaiotti řekl, že lidem pomáhají v boji s koronavirem místní podmínky. „Především čistý vzduch a nedotčená krajina. A možná také místní zázračná voda,“ uvedl.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

O prameni se totiž traduje, že před bitvou u nedalekého Marenga v roce 1800 vyléčil členy vojska francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparta. „Teď už je však zakázáno vodu z tohoto pramene pít. Využíváme ji ale k zavlažování polí,“ vysvětlil Gaiotti.

Vážnějším tónem ale dodal, že místní jsou především důslední v dodržování pokynů o zdravém životním stylu a hygieně. Navíc, pokračoval starosta, dodala vesnice roušky do každé rodiny.

Zázrak v Itálii? Vesnice uprostřed epicentra pandemie nemá nakažené

Koronavirus

„Když se koronavirus začal šířit, do schránek jsme umístili papír s pokyny, které by lidé měli dodržovat. Navíc naší výhodou je, že kolem nás není průmyslová zóna,“ uvedl Gaiotti možné příčiny, proč v Montaldo Torinese dosud není jediný případ nákazy.

Už v neděli se objevil případ jiné vesnice Ferrera Erbognone, která leží v provincii Pavia v oblasti Lombardie a kde také neevidují dosud jediného nakaženého.

Anesteziolog zachránil čtyřicátníka, ale jen nakrátko

Koronavirus

Montaldo Torinese se nachází v Piemontu pouze 19 kilometrů od hlavního města regionu Turína, kde se koronavirem nakazilo téměř 3700 lidí. Piemont je v sousedství s Lombardií a oblastí Emilia-Romagna, které jsou pandemií nejvíce zasaženy.

V Itálii bylo v pondělí v 16:00 potvrzeno 97 689 koronavirových případů. Nemoci Covid-19, kterou virus SARS-CoV-2 způsobuje, podlehlo 10 779 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám