Hlavní obsah

I ve Švédsku chystají omezení, zpochybňují účinnost kolektivní imunity

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Ve švédské metropoli Stockholmu přibývá případů covidu-19, uvedl v úterý magistrát. O několik hodin později hlavní epidemiolog Anders Tegnell připustil, že budou muset být v metropoli zavedena restriktivní opatření.

Foto: TT News Agency, Reuters

Doporučení na udržování odstupu ve Stockholmu

Článek

Od pátku přibylo ve Švédsku 1200 nakažených a pět obětí, přitom v předchozích několika týdnech bylo jen kolem 200 nakažených denně. Úřad pro veřejné zdraví uvedl, že nárůst nemůže být vysvětlen jen zvýšením počtu testů.

Ředitel zdravotních a lékařských služeb Bjorn Eriksson řekl: „Klesající trend se zlomil. Můžeme jen doufat, že jde o výchylku, že se šíření začne zase zmírňovat. To bude záviset na tom, jak budeme dodržovat doporučení.“

Funguje kolektivní imunita?

„Jednali jsme se Stockholmem ohledně potřeby zavedení opatření k omezení šíření infekce,“ řekl hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell, „k tomu, jaká přesně budou, se vrátíme v příštích pár dnech.“

Foto: Tt News Agency, Reuters

Anders Tegnell

„Zatím to neovlivnilo zdravotní péči, počet nových případů na JIP je velmi malý a počet obětí je taky velmi nízký,” dodal Tegnell, který přiznal nárůst počtu případů. Kvůli němu se začalo v zemi spekulovat o nástupu druhé vlny, která už zasáhla řadu evropských zemí včetně ČR, i o tom, jestli kolektivní imunita funguje.

Švédsko chce probudit ekonomiku injekcí 270 miliard

Ekonomika

Švédsko na jaře nezavedlo tvrdá opatření, zůstaly otevřené základní školy, obchody i restaurace, země nechala dodržování bezpečnostních opatření na jednotlivcích, ale zemřelo tam skoro 6000 nakažených. Jedním z důvodů bylo i získání kolektivní imunity, aniž by bylo jasné, jak dlouho před nákazou ochrání.

Ostrakizované Švédsko září, má nejméně nových případů covidu od března

Koronavirus

Profesor Kim Sneppen z kodaňského Institutu Nielse Bohra, který je expert na šíření koronaviru, si ale myslí, že Švédové mají lepší imunitu a mají nejhorší za sebou. „Jsou tu určité důkazy, že Švédové získali určitý stupeň imunity na virus, který spolu s dalšími kroky k zastavení šíření, jež provádějí, je postačující ke kontrole epidemie. Pravděpodobně tak epidemie pominula,“ řekl listu Politiken.

Reklama

Výběr článků

Načítám