Hlavní obsah

I druhý pacient s remdesivirem se uzdravuje

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Stav pacienta, kterému ošetřující lékaři ve FN Motol podali kvůli jeho vážnému stavu remdesivir, se podle informací Tomáše Vymazala, přednosty oddělení KARIM, zlepšuje. Deset dávek léku už má za sebou, nabyl vědomí a rehabilituje. I tentokrát jsou ale lékaři opatrní. Nelze podle nich říct, že by pacientovi nakaženému nemocí covid-19 zachránil život experimentální lék. Také varují před jeho nežádoucími účinky.

Foto: Gilead Sciences, Reuters

Balení remdesiviru

Článek

Remdesivir získala motolská nemocnice pro svého pacienta poté, co ho odmítla těhotná žena, jejíž stav se zlepšil dříve, než lék dorazil od amerického výrobce, který ho v tuto chvíli poskytuje pouze na principu soucitu, tedy dětem a gravidním ženám.

Remdesivir dostal druhý Čech náhodou, od těhotné

Koronavirus

„Léčba probíhala od 17. do 27. dubna, pacientovi bylo podáno deset dávek, jak je doporučováno. Zdravotní stav pacienta se nadále zlepšuje, je napojen na dýchací přístroj, který mu ještě s dýcháním pomáhá. Nemocný je při vědomí a aktivně rehabilituje na lůžku,“ sdělil Právu Vymazal.

Testy léku nepřinesly jistotu

Že by šlo o zázrak po podání remdesiviru, lékař nevěří.

„Jako každý lék má i on nežádoucí účinky. I naše zkušenost je taková, že nelze říct, zda zlepšení stavu je zásluha léku, či nikoliv. Na zlepšení pacientova zdravotního stavu se podílí množství dalších terapeutických zákroků. Jsme dostatečně vzdělaní a zkušení na to, abychom nevěřili na zázraky v podobě jakýchkoliv léčiv,“ řekl přednosta.

USA povolily používání léku remdesivir

Koronavirus

Jeho zkušenost je totožná jako zkušenost týmu lékařů ze Všeobecné fakultní nemocnice, kteří jako první podali remdesivir třiapadesátiletému muži z Prahy na přelomu března a dubna. Pražský taxikář byl podle nemocnice v minulém týdnu v natolik dobrém stavu, že byl přeložen na standardní lůžko.

Taxikář, který dostával remdesivir, se těší domů.Video: Novinky

V posledních týdnech se objevilo několik studií, které buď zmírňují očekávání a snižují možnost účinku experimentálního léku remdesivir, nebo naopak.

Dokumenty uniklé ze Světové zdravotnické organizace relativizovaly účinnost léku. Naopak americký Národní ústav pro alergii a infekční nemoci měl remdesivir úspěšně testovat a dojít k výsledku, že je prokazatelně účinný už po pěti dnech.

Testy provádí i sám výrobce Gilead.

Vyléčený taxikář: Vždyť je to jen chřipka, říkali mi napřed lékaři. K práci už se nevrátí

Domácí

„Společnost Gilead Sciences oznámila výsledky z vlastní otevřené studie, která hodnotila pětidenní a desetidenní podávání remdesiviru u 397 hospitalizovaných pacientů s těžkým průběhem onemocnění covid-19. Studie porovnávala stav pacientů, kteří dostávali lék pět dní ve srovnání s těmi, kteří lék dostávali deset dní.

Bude nezbytné data dále vyhodnocovat a doplňovat dalšími studiemi, aby bylo jasnější, kterým pacientům, kdy a po jak dlouhou dobu remdesivir podávat,“ sdělil redakci Pavel Březina, zástupce americké společnosti v ČR a SR.

Experimentální lék remdesivir prošel testem, účinný by měl být po pěti dnech

Koronavirus

Nadpoloviční většina pacientů v této studii měla opustit nemocnici po dvou týdnech léčby. A v případě brzkého podání léku měl být účinek silnější.

Čeští lékaři, kteří remdesivir podávají, veškeré výsledky studií bedlivě sledují.

„Od začátku epidemie byly publikovány stovky nejrůznějších studií a doporučení, včetně desítek prací zabývajících se remdesivirem. V tomto obrovském množství často protichůdných informací je třeba pečlivě vybírat ta doporučení, která korespondují s daným typem pacientů. Je jasné, že žádná živá voda v podání remdesiviru neexistuje,“ míní Tomáš Vymazal z FN Motol.

Reklama

Výběr článků

Načítám