Hlavní obsah

I bavlněná rouška může pomoci. Návod, jak si ji doma ušít

Běžná rouška sice zdravé jedince nedokáže zcela ochránit před nákazou koronaviru SARS 2, přesto ji má smysl nosit. Většina odborníků se shoduje, že je to jeden ze způsobů, jak zastavit šíření viru. Bohužel jednorázové roušky u nás v současnosti nejsou k dostání a celosvětově je jich nedostatek, není tedy od věci se vrátit k výrobě látkových, které lze použít opakovaně, je ale nutné je po použití vyvařit a vyžehlit. Stejně jak se to dělalo ještě nedávno i v nemocnicích. Poradíme vám jak si je doma ušít.

Foto: Profimedia.cz

Nošení roušek může snížit šíření viru.

Článek

Zákeřnost koronaviru SARS 2 je především v tom, že zatímco pro určitou skupinu lidí se může jednat o velmi závažné onemocnění, jež může skončit smrtí, u většiny populace má velmi slabý průběh, tudíž už dnes mezi námi zřejmě chodí i několik stovek jedinců, kteří jsou nositeli viru, aniž by o tom věděli. Pokud by tito lidé nosili roušku, pak by to jejich okolí ochránilo před šířením viru.

Nošení roušek má tedy smysl i z preventivních důvodů. Přestože zdravé lidi roušky z papíru či látkové roušky neochrání před virem samotným, mohou zastavit jemné kapénky ze slin, pomocí nichž se vir šíří.

Pokud tedy roušku začne nosit většina populace, šíření viru to významně sníží.

Nedostatek roušek? Rektor ČVUT vymyslel, jak si masku snadno vyrobit doma

Koronavirus

 

Jak si doma ušít bavlněnou roušku

Budete k tomu potřebovat látku ze 100% bavlny, ideálně plátno, aby se rouška dala sterilizovat, tedy vyvařit ve vysoké teplotě. Pokud nešijete a doma běžně  takové látky nemáte, pak můžete využít klasické bílé prostěradlo (nové).

Na jednu roušku budete potřebovat látku o velikosti 20x20 cm a dva 3,5 cm široké a jeden metr dlouhé pruhy.

Na internetu naleznete hned několik návodů, jeden z nich s přesným video návodem na bavlněné roušky vhodné i pro nemocniční personál připravila česká návrhářka Daya.

Potřebujete: Bavlněný (nový) materiál o rozměrech 1x 20x20 cm a 2x 3,5x100 cm, šicí stroj a nit.

POSTUP:

  • Na dvou protilehlých stranách připraveného čtverce látky zahněte 2x0,5 cm a prošijte.
  • Dle střihu, který si můžete stáhnout na stránkách návrhářky, si udělejte nástřihy, které výrazně usnadní tvorbu skladů, zažehlete a zajištěte ještě špendlíky.
  • Pruhy - okraje po celé délce zahněte cca 0,5-0,7 cm a zažehlete, poté přeložte ještě napůl a znovu zažehlete.
  • Do takto připravených proužků vložíme do středu zažehlenou roušku, schováme do něj její nezačištěný okraj a zajistíme špendlíky.
  • Špendlíky zajistíme i celý zbytek proužku. 
  • Konce proužku rozložíme, zahneme 1 cm dovnitř a opět poskládáme dle zažehlení. Zajistíme špendlíkem.
  • Celé proužky prošijeme.

Pokud jste šikovnější a máte dostatek látky, pak myslete i na lidi ve svém okolí a roušky jim nabídněte. O stejné roušky v současné době stojí i mnohé zdravotnické organizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám