Hlavní obsah

Hranice s Rakouskem a Německem by se mohly otevřít dřív

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká vláda se bude na svém pondělím zasedání zabývat režimem na hranicích s Německem a Rakouskem. Diskutovat bude i o možném dřívějším uvolnění kontrol než 13. června, do kdy platí. Uvedl v neděli v České televizi ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kontroly na hranici s Rakouskem

Článek

„Česká republika bude muset vyhodnotit rozhodnutí Rakouska, potažmo Německa a změnit režim na hranicích. Máme materiál připravený zítra do vlády. Aktuálně platí kontroly na hranicích do 13. června a máme zítra na vládě diskusi o tom, zda platí do 13. června nebo zda i tady budeme moci rychleji uvolňovat," řekl Hamáček.

Rakousko rozhodlo o otevření všech hraničních přechodů s Českou republikou, Slovenskem a Maďarskem od noci na neděli s tím, že kontroly budou už jen namátkové.

Rakousko od neděle otevře hranice s Českou republikou

Koronavirus

Kvůli opatřením na české straně je však nyní možné překračovat hranice pouze na vybraných přechodech, což bude platit i poté, co k nedělní půlnoci skončí nouzový stav.

Hamáček uvedl, že by s ukončením ochrany vnitřních hranic osobně ještě chvíli počkal.

Itálie se chystá otevřít hranice

Koronavirus

„Neříkám, že to nutně musí být 13. červen, ale rozhodně bych to neotvíral zítra. Chci slyšet názor ministerstva zdravotnictví, chci slyšet, jaká jsou data z Chebu a Domažlic, protože to byly ty nejvíce postižené oblasti," doplnil vicepremiér.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas v sobotu uvedl, že doufá, že Česko a Polsko brzy zruší kontroly na hranicích, které zavedly kvůli šíření koronaviru. Německo své východní hranice s Českem a Polskem kvůli pandemii nestřežilo.

Hranice zemí se otevírají, covid pasu nejspíš odzvoní

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám