Hlavní obsah

Hotel, kde o nenakažené hosty nestojí

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V centru Prahy je první hotel pouze pro hosty, kteří jsou covid pozitivní. Ve středu otevřela hotelová síť Czech Inn Hotels čtyřhvězdičkový covid hotel Legerova 9. Pro hosty vše funguje bezkontaktně.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Zákazník si pokoj zarezervuje přes webové stránky, nebo si ho objedná telefonicky. Na místě recepčního v hotelové hale je pouze monitor, klíče host najde ve dveřích pokoje. Veškerá svá přání sděluje elektronicky či po telefonu.

Kromě jídel nabízených hotelovou kuchyní si může objednat i cokoli zvenku, včetně nákupu potravin či léků.

Ubytovávají se u nás i lidé v párech, kteří v domácnosti nechtějí nikoho ohrožovat
Katarina Knociková, manažerka covid hotelu

„Naše kapacita je 55 pokojů. Zájem je od středy, kdy jsme na tento režim přešli, velký. Nejvíce o jednolůžkové pokoje, ale ubytovávají se u nás i lidé v párech, kteří doma nechtějí nikoho ohrožovat. Zájem o naši službu mají také velké firmy, jež u nás své zaměstnance, kteří se nakazili onemocněním covid19, na své náklady ubytovávají,“ řekla Právu manažerka hotelu Katarina Knociková.

V tomto hotelu se ubytujete pouze s pozitivním výsledkem testu na covid. Lidé v karanténě, kteří teprve na výsledek čekají nebo by se chtěli ubytovat z jiného důvodu, mají smůlu.

Personál, jenž hostům nosí jídlo a nákup, pochopitelně v ochranných prostředcích, se změnou náplně své práce problém nemá.

Prymula: Do hotelů můžeme přesunout 800 pacientů

Domácí

„Nikoho jsme samozřejmě nenutili. Ale sami jsme si řekli, že nechceme jen tak přihlížet tomu, co se děje. Hotely zejí prázdnotou a mnoho lidí ve své situaci nemá kam jít. Chtěli jsme udělat něco užitečného,“ doplnila Knociková s tím, že veškeré společné prostory jsou pravidelně dezinfikovány.

Podle nového hotelového řádu nesmí host po dobu svého pobytu opustit pokoj, s výjimkou cesty k lékaři či zajištění nezbytných potřeb.

Po skončení izolace pokoj projde jednodenní karanténou a pak se důkladně vydezinfikuje. Ceny standardních pokojů začínají na tisícovce za noc, se snídaní na 1200 korunách.

Až polovina hotelů zvažuje uzavření

Není vyloučeno, že k prvnímu čistě covidovému hotelu se budou postupně přidávat i další. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR téměř polovina pražských hotelů uvažuje o tom, že zavře. V ostatních regionech Česka podobný krok zvažuje 30 procent hotelů. Od března je podle asociace zavřeno 10 procent českých hotelů.

Sami jsme si řekli, že nechceme jen tak přihlížet tomu, co se děje
Katarina Knociková, manažerka covid hotelu

Vyhledávač rodinných dovolených Explorio.cz informoval, že se pro mnoho hotelů poslední záchranou staly rodinné pobyty, na které nyní cílí. Hoteliéři pro více než půl milionu domácností, které mají školou povinné děti, leckde upravují cenovou politiku tak, aby si rodiny mohly dopřát delší pobyt.

„Velká města, jako jsou Praha či Brno, nejsou v podmínkách lockdownu zrovna tím nejlepším místem pro život. Řada lidí dnes pracuje v režimu home office a dětem byla zavedena distanční výuka. Proto se s našimi partnery snažíme vytvořit rodinám s dětmi takové podmínky, aby si mohly pronajmout pokoj v penzionu, apartmán či chatu nejen na prodloužený víkend, ale také na dva či tři týdny,“ popisuje současný trend nabídky ubytování zakladatel Exploria.cz František Peterka.

V New Yorku kvůli koronaviru končí jeden z nejvíce ikonických hotelů

Cestování

„Rodičům nabídneme kvalitní internetové připojení a děti si zatím budou moci hrát na zahradě. Pro zákazníky jsme navíc připravili zvýhodněnou nabídku na měsíční pobyty,“ avizuje svou nabídku jeden z ubytovatelů Radek Šerlovský, jenž provozuje Apartmány Nezdice. Svou nabídku přidává Martin Švarc ze sítě hotelů Orea.

„Nehodláme jen přihlížet a čekat, co bude dál. Pro rodiny s dětmi jsme tak vytvořili novou nabídku, kterou je chceme přilákat k úniku z měst paralyzovaných covidovou krizí. U nás se nemusí o nic starat a k dispozici jim zůstávají i naše hotelové restaurace,“ avizuje Švarc.

Reklama

Výběr článků

Načítám