Hlavní obsah

Prymula: Do hotelů můžeme přesunout 800 pacientů

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

Do hotelů by mohlo být přemístěno 800 pacientů s jinými chorobami než covid, kteří nemusí nutně být v nemocnicích. Těm by to v době epidemie koronaviru ulehčilo. Hotely mohou sloužit i pro nemocné s lehčím průběhem covidu z domácností a mediky. V pátek to uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Roman Prymula

Článek

„Pacientů na sociálních hospitalizacích je poměrně málo ve velkých nemocnicích. Je jich více v nemocnicích menších, zhruba to vychází asi deset na okres,” řekl Prymula. Nabídka hotelů podle něj vysoce převyšuje potřeby zdravotnictví.

Prymula ve čtvrtek avizoval, že do hotelů by se mohli přestěhovat ti pacienti s covidem, kteří jsou v nemocnicích ze sociálních důvodů, nemají vážné příznaky a zabírají místo závažnějším případům.

Do budoucna by se podle Prymuly mohli v hotelech či lázních izolovat pozitivně testovaní lidé, kteří mají lehký průběh, ale mohli by nakazit členy rodiny. Tato izolace by ovšem byla dobrovolná.

Skončit může až polovina pražských hotelů, varuje asociace

Ekonomika

Podle dřívějších informací zhruba čtyřicet procent hospitalizovaných pacientů s covidem v nemocnici vůbec nemusí být.

Podle Prymuly v zařízeních bude zajištěn monitoring zdravotního stavu a v případě zhoršení by lidé byli převezeni do zdravotnického zařízení.

„Hejtmani v rámci nouzového stavu mají právo oslovit i soukromá zdravotnická zařízení a požádat je také o vyčlenění kapacity,” uvedl už dříve ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám