Hlavní obsah

Hokkaidó uvolnilo restrikce a teď čelí druhé vlně epidemie

Tokio

Prefektura Hokkaidó na stejnojmenném japonském ostrově byla první v zemi, která čelila už v únoru epidemii koronaviru. Zavřely se tam školy i sjezdovky. Na konci března se omezení zrušila, nicméně v první polovině dubna musel být opět vyhlášen stav nouze. Nyní denně přibývá 15 až 20 potvrzených případů nákazy.

Foto: ČTK/AP

Přijímání prvňáčků v základní škole v Sapporu 6. dubna

Článek

Hokkaidó tak zažívá přesně to, před čím varují mnozí epidemiologové, upozornila stanice BBC. Když se po úspěšném potlačení prvního ohniska uvolní restrikce, přichází druhá vlna nákazy. A v tomto případě horší než ta první.

Na ostrově se první případ objevil 28. ledna u čínského turisty. Nemoc se ve stejnojmenné prefektuře rozšířila v půlce února v souvislosti s festivalem sněhu v Sapporu, kam se mezi 4. a 11. únorem sjeli cizinci i Japonci z jiných oblastí císařství. Tři případy nákazy covid-19 se objevily u dvou školáků a jednoho předškoláka 21. února. O týden později premiér Šinzó Abe vyzval k uzavření všech škol od 2. března do konce zimních prázdnin. Na Hokkaidu byl vyhlášen stav nouze, zavřely se tam nejen školy, ale lidé byli vyzváni, aby zůstali doma. Lyžařská střediska se vyprázdnila a sjezdovky osiřely.

Po návratu k normálu opět prudký nárůst

Omezení přinesla výsledek, v půlce března počet nových případů nákazy poklesl na několik denně. Na konci března se opět otevřely školy a život se začal vracet k normálu, i když stav nouze zcela zrušen nebyl. Jenomže se začal prudce zvyšovat počet nově nakažených, každý den je jich 15 až 20, takže byl opět vyhlášen stav nouze. Celkem je na Hokkaidu evidováno 269 nakažených.

Celé Japonsko nyní čelí epidemii, stav nouze platí i v dalších devíti prefekturách včetně Tokia, v němž je přes 2100 nakažených, Kanagawy, Osaky a Aichi, kde leží  čtvrté největší město v zemi Nagoja. Celkem je v Japonsku 7645 nakažených. Obětí je 143.

Reklama

Výběr článků

Načítám