Hlavní obsah

Havlíček: V květnu by se mohlo otevřít skoro všechno

ČTK, svj

Vláda by po úterním jednání měla zveřejnit scénáře uvolňování restrikcí pro obchody a služby. V neděli to v České televizi uvedl ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Dodal, že se počítá se třemi vlnami uvolňování.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Článek

„Vláda to v úterý rozhodne, přednese scénáře uvolňování. Počítá se s třemi vlnami, pokud tam nebudou nějaké komplikované toxické segmenty. Jde o maloobchodní prodeje a služby,“ uvedl Havlíček. Mezi jednotlivými vlnami by podle Havlíčka mohly být týdenní či desetidenní odstupy.

V prvních týdnech května by mohlo být otevřeno téměř vše, ale samozřejmě s ohledem na vývoj šíření koronaviru, dodal. Podnikatelé by se měli o otevření dozvědět s dvou- až třídenním předstihem, řekl dále. Uvedl, že dohled nad dodržováním hygienických a dalších bezpečnostních pravidel bude tvrdý a jejich porušení bude sankcionováno.

Chytrá karanténa v praxi. Hygienici vytvořili první vzpomínkovou mapu pacienta s koronavirem

Koronavirus

Kabinet se snaží koronavirovou epidemii restrikcemi brzdit. Zástupci podnikatelů si ale stěžují, že jim stále chybí harmonogram uvolňování. Podle vedení Svazu obchodu a cestovního ruchu podnikatelům chybí jasný, postupný scénář, aby každý věděl, na čem bude. Svaz vyzývá vládu, aby s ním konzultovala zejména technické záležitosti související s možností otevřít obchody.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar, který už předminulý týden vyzval vládu ke zveřejnění harmonogramu uvolňování do Velikonoc, upozornil v neděli na to, že jej stále nemá. „Firmy musí mít čas, aby se na obnovení chodu připravily,“ řekl.

Neukázněnost lidí může zbrzdit uvolňování

Koronavirus

Většina obchodů musí být kvůli vládním opatřením z důvodu zamezení šíření koronaviru od 14. března uzavřena. Výjimku mají například potraviny, lékárny, drogerie, optiky, trafiky, zverimexy, zahradnictví, květinářství, galanterie, od minulého čtvrtka také prodejny jízdních kol, hobbymarkety a zámečnictví.

Vojtěch: Roušky bychom si mohli sundat už v červnu

Koronavirus

Havlíček v neděli také uvedl, že vláda nebude řešit ekonomickou situaci vyvolanou koronavirem zvýšením daní. Bude však nutné restrukturalizovat rozpočet státní správy, avizoval. Zopakoval, že přímá podpora podnikům bude činit 100 miliard korun, nepřímá podpora formou záruk 900 miliard korun.

„Na daně nebudeme sahat. To platí i po krizi. Chceme podpořit ekonomiku investicemi, dostat přes záruky do ekonomiky další zdroje,“ uvedl Havlíček. Připomněl, že stát zvýší letošní rozpočet na investice do dopravní infrastruktury o 6,5 miliardy na celkových 113 miliard korun.

„V rozpočtu se ale musí škrtat,“ uvedl v ČT Špicar. „O tom není pochyb,“ souhlasil Havlíček. Slevy na jízdném pro důchodce a studenty, které činí asi 6,5 miliardy Kč, se ale podle něj rušit nebudou. „Jsou totiž formou podpory sociálně slabým,“ řekl ministr.

Návrat všech dětí do školy v červnu nedoporučujeme, říká hlavní hygienička

Koronavirus

Špicar uvedl, že svaz ještě s vládou jedná o prodloužení programu Antivirus, tedy kurz­arbeitu, ze současných dvou měsíců na šest.

Jednat se má i o kompenzaci pro pronajímatele a nájemce, kteří mají tříměsíční odklad splátek. „Chceme vymyslet kompenzační program pro ty, které jsme odstavili. Když se bude podílet pronajímatel na redukci nájemného, tak stát rovněž něco přispěje,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO), který svou pravidelnou relaci na Facebooku Čau lidi tentokrát namluvil.

Dodal, že to ale ještě nebylo projednané ve vládě. „Řeší se nějaké návrhy, po třetině stát, pronajímatel a nájemce, ale neberte mě za slovo,“ doplnil Babiš.

Babiš ukázal, jak šlehá Moniku dvoumetrovou pomlázkou

Domácí

Uvedl také, že ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) půjde do Sněmovny s návrhem, který zjednoduší ručení státu za úvěry podnikatelům u komerčních bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám