Hlavní obsah

Gynekologové si ústenky musí šít sami

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho návštěv u lékaře je nyní žádoucí odložit. Mezi takové, které odložit nejdou, patří například předporodní prohlídky. A gynekologové bijí na poplach: stále mají málo ochranných prostředků, které začal v posledních dnech stát konečně distribuovat.

Foto: Daniel Karmann, ČTK/AP

Žena šije roušky. Ilustrační foto

Článek

Veronika Frisová, vedoucí lékařka centra Profema, Právu řekla, že se nyní musí spoléhat na podomácku vyrobené roušky. „Požádala jsem o minimálně 200 respirátorů FFP3, a teprve jsem obdržela e-mail, že nějaké dostanu, a to pouze devatenáct. Je nás v ordinaci sedm zdravotnických pracovníků a toto množství nám vydrží zhruba na čtyři dni. Navíc jde pouze o respirátory druhé, nikoliv třetí třídy, které zdravotníky dostatečně nechrání,“ uvedla Frisová. Schází jí rovněž nezbytná dezinfekce na ruce a roušky pro pacientky.

„Nemám ochranné prostředky, takže jsem nechala některé sestřičky doma a jsem v takové situaci, že sháním sáčky do vysavače, abych si z nich vyrobila filtry do roušek,“ řekla lékařka, která se kvůli nedostatku pomůcek obrátila na Českou lékařskou komoru.

Maminky, které ke mně chodí, se bojí, že svou ordinaci zavřu
Veronika Frisová

„Dozvěděla jsem se, že mám sledovat web pražského magistrátu, který ochranné pomůcky rozděluje,“ řekla. Praha má zatím pro zdravotníky přes 54 tisíc respirátorů druhé třídy a 600 třetí třídy, další by měly dorazit.

„Maminky, které ke mně chodí, se bojí, že svou ordinaci zavřu. Vědí, že například screening mezi dvanáctým a čtrnáctým týdnem těhotenství je velmi důležité vyšetření, které může odhalit závažné vady. Spousta gynekologů ordinace zredukovala, někteří zavřeli úplně. Když přestaneme ordinovat my, nebude mít spousta žen kam chodit,“ varuje.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Dopad se ukáže později, budou se rodit postižené děti. Nemluvě o riziku včas nezachycených komplikací pro těhotnou ženu, jako je preeklampsie (vysoký krevní tlak s bílkovinou v moči těhotné, který může vést až ke křečím a úmrtí). Mohou vést až ke smrti, pokud není pravidelně kontrolována v ordinaci gynekologa a neobrátí se včas na porodnici,“ doplnila.

Zavřít se nechystá ani pražská klinika Gynem. „Naštěstí máme prozíravou staniční sestru, která objednala roušky hned, jak se v médiích začalo hovořit o koronaviru. Každý pacient, který k nám přišel, si musel povinně nasadit roušku, umýt ruce a zjišťovali jsme jeho anamnézu,“ řekl Právu vedoucí lékař Luboš Vlček.

„Dnes je bohužel situace jiná. Takže spoléháme na samotvorbu roušek, které doma šijí naše zaměstnankyně,“ dodal Vlček.

Nechte starší lékaře doma, radí sdružení

S nedostatkem ochranných prostředků se stále potýkají kromě ambulantních specialistů také stomatologové a praktičtí lékaři. Sdružení praktických lékařů vyzvalo praktiky, aby s pomůckami nakládali co nejúsporněji. „Doporučujeme dohodnout se s několika kolegy (dva, tři, obec atd. dle možností) a střídat se tak, aby vždy jeden pracoval v plném režimu s využitím ochranných prostředků a ostatní ze skupiny pracovali v distančním režimu,“ napsal předseda sdružení Petr Šonka. Lékaři by měli podle něj brát největší ohled na své starší kolegy, především na ty, kterým je přes 70 a jsou tak v rizikové skupině. „Umožněte jim, aby nebyli ve fyzickém kontaktu s pacienty vůbec,“ nabádá Šonka.

Ochranné prostředky zatím chybějí i v domácí zdravotní péči. „V neděli jsme dostali třicet respirátorů druhé třídy, což je taková lepší ústenka, a litr dezinfekce. Roušky zatím žádné, musíme nosit ušité,“ řekla Právu prezidentka Asociace domácí péče ČR Ludmila Kondelíková. „Naše sestry jsou v první linii, jsou velmi ohrožené. Rouškou chrání druhé, ale ne sebe,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám