Hlavní obsah

Francie nařídila seniorům třetí dávku

Právo, ČTK, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzi starší 65 let si budou muset zajít pro třetí, posilující dávku vakcíny proti koronaviru, pokud si budou chtít udržet v platnosti svůj covid pas. Třetí dávka bude u seniorů vyžadována už od 15. prosince, oznámil v úterý francouzský prezident Emmanuel Macron. „Musíme zrychlit,“ zdůraznil.

Foto: Vitaly Timkiv, ČTK/AP

Očkování Sputnikem v Krasnodarsku

Článek

Francouzští důchodci, rizikové skupiny a zdravotníci mají třetí dávku k dispozici už od září, tempo vakcinace ale skomírá: do minulého týdne dostalo posilující injekci pouze 3,4 milionu ze 7,7 milionu oprávněných.

„Přes 80 procent pacientů na JIP jsou lidé nad padesát let,“ zdůraznil Macron s tím, že od začátku prosince budou třetí dávky k dispozici i této věkové kategorii.

Platný vakcinační certifikát je od léta podmínkou pro návštěvu restaurací či barů nebo pro vstup do posiloven, účast na konferencích a podobně. Potvrzení o vakcinaci, o prodělání covidu nebo o negativním testu se vyžaduje také při nástupu do dálkových vlaků nebo letadel.

Francouzští senioři budou od prosince potřebovat potvrzení o třetí dávce

Zahraniční

Prezident zároveň znovu vyzval ty, kteří se ještě nenechali očkovat vůbec, aby tak učinili. „Nechte se očkovat, abyste se chránili. Nechte se očkovat, abyste mohli žít normálně,“ řekl.

Nákaz přibývá

Upozornil, že Evropa se potýká s pátou vlnou infekce a že ve Francii navzdory 75procentní proočkovanosti nastal alarmující růst počtu hospitalizovaných pacientů s covidem-19 a nových případů.

Francouzský parlament v pátek schválil zákon, který umožní prodloužit stávající protipandemická opatření o několik měsíců, jak si přála vláda. Do konce července příštího roku se tak prodlouží povinnost mít covidový pas, stejně dlouho bude platit zdravotnický stav nouze. Zákon zavádí také pokutu 750 eur (19 tisíc korun) za poskytnutí vlastního covid pasu někomu jinému, napsal list Le Monde.

Počty nakažených prudce rostou po celé Evropě. Největší tragédii řeší Rusko

Evropa

Třetí dávku nabízí svým obyvatelům už desítky zemí. Mají v tom pochopitelně podporu farmaceutického průmyslu: např. společnost Pfizer v úterý požádala americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), aby schválil posilovací injekci pro všechny dospělé.

Paměťové buňky chrání dlouhodobě

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by se však třetí dávky měly podávat pouze na základě dat jasně dokazujících pokles ochrany proti vážnému průběhu nákazy, a navíc jen nejzranitelnějším skupinám. „Důkazy, které v tuto chvíli máme, jsou omezené a neprokazují nutnost všeobecného podávání posilujících dávek,“ napsala WHO ve své říjnové studii.

Jak v září připomněl odborný časopis Nature, je pravda, že úroveň protilátek získaných očkováním či proděláním covidu-19 v těle časem klesá, jako ostatně u všech druhů vakcín. Imunitní systém ale nejsou jen protilátky: paměťové imunitní buňky jsou podle expertů schopny poskytnout lidem dlouhodobou ochranu – podle některých dokonce i doživotní.

Reklama

Výběr článků

Načítám