Hlavní obsah

Eurozónu by mohly zachraňovat koronabondy

Evropská komise (EK) je připravena zvážit podporu společnému vydání dluhopisů za celou eurozónu, získanými penězi by pomohla zmírnit masivní dopady krize způsobené novým koronavirem. Uvedla to koncem minulého týdne předsedkyně komise Ursula von der Leyenová.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Článek

Eurokomisař pro hospodářství Paolo Gentiloni poznamenal, že k takovému účelu by se nejvíce hodil Evropský stabilizační mechanismus (ESM), který by takzvané koronabondy mohl vydávat.

„Posuzujeme všechny nástroje a použijeme cokoliv, co pomůže," řekla v pátek von der Leyenová německé rozhlasové stanici Deutschlandfunk. „To se týká i koronabondů - pokud mohou pomoci a pokud budou správně nastaveny, tak je využijeme," dodala.

Mimořádné časy. ECB nakoupí dluhopisy za 21 bilionů

Ekonomika

Komentář šéfky Evropské komise naznačuje, že se rodí shoda na takovém kroku, poznamenala agentura Reuters. Von der Leyenová je členkou konzervativní strany německé kancléřky Angely Merkelové a právě Německo dlouhodobě odmítá návrhy dělit se o dluhy se slabými a zadluženými státy Evropské unie, jako je například Itálie.

Dopad i na českou ekonomiku

Server Euractiv už ve čtvrtek uvedl, že Německo a Nizozemsko (obvykle také velký odpůrce zadlužování) jsou nyní ochotné o evropských dluhopisech diskutovat a ani Merkelová to nevetuje. Někteří odborníci ale upozorňují, že by byla nutná změna smlouvy o ESM, což je zdlouhavý proces.

ESM je nástrojem eurozóny, jejíž Česko není členem. Případná další finanční injekce pro země eurozóny by ale byla dobrou zprávou i pro tuzemskou ekonomiku, která je do značené míry závislá na vývozu zboží a dílů do států platících eurem, například do Německa.

Ekonomika našeho západního souseda přitom již před rozšířením nákazy koronaviru do Evropy balancovala na hraně recese, v posledních dvou čtvrtletích růst stagnoval blízko nuly.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Po emisi mimořádných „koronavirových dluhopisů” nebo po nějaké formě evropského garančního fondu volá italský premiér Giuseppe Conte. Takový fond by měl pomoci státům unie financovat výdaje na zdravotnictví a programy na podporu ekonomiky. Itálie je v EU zemí nejvíce zasaženou nynější pandemií. Na onemocnění způsobené novým koronavirem tam zemřelo už více lidí než v Číně, odkud se virus začal v prosinci šířit.

Myšlenku koronabondů v neděli podpořil také španělský premiér Pedro Sánchez. Také Španělsko patří patří mezi evropské země nejvíce zasažených nákazou. Sánchez také vyzval Brusel, aby připravil „Marshallův plán” velkých veřejných investic po celé Evropě. Původní Marshallův plán sloužil k obnově západní Evropy po 2. světové válce díky finanční pomoci USA.

Vládní dluhopisy se nyní kvůli krizi způsobené koronavirem chystá nakupovat Evropská centrální banka, je připravená za ně vydat astronomických 750 miliard eur (21 bilionů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám