Hlavní obsah

Druhý PES od úterý. Plošné antigenní testy změní statistiky

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví začne od úterý počítat dva různé indexy rizika v rámci protiepidemického systému PES, jeden jen pro PCR testy, druhý bude zahrnovat i všechny provedené antigenní testy. Započtení antigenních testů by mělo způsobit částečné snížení pozitivity testů, což je jeden z důležitých parametrů ovlivňujících hodnotu rizikového skóre.

Článek

Doposud stát oficiálně upřednostňoval standardní PCR testy. V posledních týdnech se ale výrazně rozšířily, zejména v sociálních zařízeních, rychlejší a levnější antigenní testy. Ty budou využity taktéž v rámci plošného testování obyvatel před Vánocemi.

Jeden PES nestačí. Stát bude počítat dva

Domácí

Kvůli tomu stát také změní metodiku a s těmito testy, které na začátku prosince Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) zrovnoprávnilo na úroveň PCR testů, bude počítat i v rámci výpočtu indexu rizika. Současné přehlížení negativních antigenních testů totiž vede k tomu, že roste počet registrovaných pozitivních výsledků, což má vliv na hodnotu indexu PES. Pozitivita testů se pohybuje nad 20 procenty, což je například podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška stále mnoho.

„Při deklarovaném zájmu veřejnosti o plošné testování, který se pohybuje nad 40 procenty, změní antigenní testy zcela populační statistiky. Nárůst počtu provedených antigenních testů mění i spektrum indikací PCR testů, roste počet klinicky indikovaných případů, které mají vyšší procento pozitivity,“ uvedl resort v pondělí s tím, že dva paralelní výpočty rizikového skóre začne zveřejňovat od úterý 15. prosince.

Současně s tím chce ministerstvo denně zveřejňovat vysvětlující zprávy k oběma výpočtům, aby lidem ulehčilo orientaci.

O tom, že k tomuto kroku resort spěje, Novinky psaly již před týdnem. „Budeme to muset začít zveřejňovat a budeme to muset pořádně vysvětlit. Je to nutné už proto, abychom u lidí zájem o antigenní testování zvedli. Nemůžeme antigenní testy někde schovávat za oponou a nemluvit o nich,“ sdělil tehdy Novinkám Dušek.

O antigenní testy je v Praze obrovský zájem, lidé zabrali termíny na leden

Koronavirus

O výraznější změně v metodice hodnocení epidemiologické situace, která by mohla znamenat sjednocení obou výpočtů zase v jeden, chce pak ministerstvo rozhodnout do 22. prosince. Změna by pak mohla začít podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) od ledna příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám