Hlavní obsah

Dovolené minuly a Chorvati překonali špičku nákaz

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb

V Chorvatsku od druhé srpnové dekády začalo prudce přibývat případů nákazy koronavirem. Postižená byla zejména Splitsko-dalmatská župa na pobřeží Jaderského moře. V posledních dnech však počet nakažených klesá, uvedl web chorvatské vlády.

Článek

Během středy bylo v zemi zjištěno 289 nových případů nákazy, což je sice o 129 více než v úterý, ale méně než 3. září, kdy jich bylo 369. Od té doby počet postupně stále klesá. Více než tři stovky případů byly naposled zaznamenány 9. září, kdy jich bylo 341.

V zemi je nyní 2013 aktuálně nakažených, z nichž je 293 hospitalizovaných. Na ventilátory je jich připojeno dvacet.

Ve středu bylo provedeno ve čtyřmilionové zemi 6353 testů.

Nejvíce aktuálních případů – 454 – je ve Splitsko-dalmatské župě, v Záhřebu jich je 356. Přes sto je jich ještě Záhřebské župě, v Dubrovnicko-neretvanské a Zadarské župě a v Brodsko-posávské župě. Tři župy s více než sto aktivními případy připadají na jaderské pobřeží, což ukazuje na souvislost nákazy s turistikou. Potvrzují to i celková kumulativní čísla, kdy s výjimkou Záhřebu a záhřebské župy jsou opět postižené nejvíce oblasti na pobřeží Jadranu, zejména Splitsko-dalmatská župa.

Během posledních čtrnácti dnů připadá v Chorvatsku na 100 000 obyvatel 81,78 případu. Pro srovnání v ČR je to 129,4, v nejvíce postiženém Španělsku 281,6 a ve Francii 162,8 uvedlo ve středu Evropské středisko pro kontrolu a prevenci (ECDC).

Reklama

Výběr článků

Načítám