Hlavní obsah

Došlé balíčky před otevřením dezinfikujte, platí to i pro obaly z restaurace, radí lékař

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objednáváte si nyní spoustu věcí přes internet? Pak dbejte i na svou bezpečnost při přebírání těchto zásilek. Alespoň to doporučuje britský lékař John Torres. Podle něj by lidé měli balík nejprve vydezinfikovat, pak teprve otevřít, následně obal vyhodit a umýt si ruce. Vnitřek balíčku je dobré také dezinfikovat, nebo jej alespoň na 24 hodin někam odložit.

Foto: Profimedia.cz

I při přebírání balíků by lidé měli hledět na svou vlastní bezpečnost.

Článek

Vzhledem k tomu, že koronavirus může žít na různých površích po různou dobu, lidé by měli být obezřetní a hledět na svou bezpečnost i v případě příchozích balíčků.

„Například na mědi virus vydrží kolem čtyř hodin, na nerezové oceli a plastu 2-3 dny a na kartonu kolem 24 hodin. Po celou tu dobu se lze tedy virem nakazit,” citoval Torrese server Daily Mail.

Proto je důležité vrchní obal balíku okamžitě vyhodit a vždy si po každé manipulaci s ním umýt ruce a pokud možno se snažit rukama nedotýkat tváře.

Dezinfekce není všelék, výrazně ale pomáhá

Koronavirus

Podobně je ale zapotřebí postupovat i při donášce jídla domů z restaurací. „Pokud si jídlo domů nesete v plastovém obalu, pak jídlo hned po donášce přesuňte na talíř, obal okamžitě vyhoďte a umyjte si ruce,” radí lékař.

Vždy je lepší jídlo objednávat teplé, je pak větší pravděpodobnost, že byl virus zničen, případně jídlo ještě po donášce domů vložit do mikrovlnné trouby na 30 sekund.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle studie britského Národního institutu zdraví je virus stabilní až 4 hodiny i v aerosolech. Z dalšího zjištění vědců vyplynulo, že na některých površích může virus přežít dokonce až 17 dní. Stalo se tak například na výletní lodi Diamond Princess, kde vědci tyto viry našli v nevyčištěných kabinách infikovaných lidí i 17 dní poté, co lidé odešli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám