Hlavní obsah

Dopadnou nová opatření i na školky a první stupně? Nejtěžší rozhodování, míní Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dotknou-li se nová opatření mateřských škol a prvních stupňů základních škol, není stále známo. Premiér Andrej Babiš v České televizi uvedl, že debata stále není uzavřena. Jde podle něj o nejtěžší rozhodování.

Foto: Pool, Reuters

Premiér Andrej Babiš

Článek

Existují různé názory, uzavření škol pro mladší děti si Babiš nepřeje, ale na druhou stranu představují velký počet sociálních kontaktů. Zvážit se musí i dopad na zaměstnanost, pokud by děti nemohly chodit do škol a rodiče by s nimi museli zůstat doma. Babiš v neděli v České televizi uvedl, že jde o „nejtěžší rozhodování”.

Od pondělí přecházejí všechny střední a vysoké školy na distanční výuku. Žáci druhého stupně základních škol by měli být střídavě jeden týden ve škole a další se učit z domova.

Babiš v sobotu po zveřejnění pátečního rekordního nárůstu nových případů přes 8000 opakovaně nevyloučil možnost, že Česko bude muset přistoupit k tzv. lockdownu, tedy zásadnímu omezení života lidí i ekonomiky kvůli epidemii covidu-19.

Noste pořádně roušky, choďte na testy a dodržujte opatření, apeloval Babiš na Čechy

Domácí

Proti úplnému uzavření země se v neděli vyjádřil prezident Miloš Zeman. Očekává, že zavedená opatření v podobě takzvaného omezení volnočasových aktivit se ze 14 dnů protáhnou minimálně na měsíc.

Zeman: Žádný lockdown, který by ohrozil českou ekonomiku

Domácí

Babiš v neděli v ČT uvedl, že nová pravidla potrvají zřejmě dva až tři týdny. "Pak se uvidí, zda jsme to zvládli," dodal.

Vláda 5. října vyhlásila v zemi znovu nouzový stav, zatím na 30 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám