Hlavní obsah

Do práce i s pozitivním testem. Uherskohradišťská nemocnice se chystá na omikron

• Aktualizováno

Desetina všech zaměstnanců Uherskohradišťské nemocnice je nyní v pracovní neschopnosti. Novináře o tom při návštěvě premiéra Petra Fialy (ODS) v pondělí informoval ředitel zdravotnického zařízení Petr Sládek. Ten si podle svých slov dovede představit, že by v případě potřeby mohli za omikronové vlny nastoupit i zdravotníci s pozitivním testem na covid-19. Fiala uvedl, že vláda hledá rozumné řešení pracovní karantény.

Návštěva Petra Fialy v Uherskohradišťské nemocniciVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Nemocnice se musí mimo jiné obejít bez 52 zdravotních sester a třiceti sanitářů.

„To jsou limitující čísla. Další výpadek zaměstnanců v podobě koronavirové varianty omikron by mohl omezit chod nemocnice,“ sdělil v pondělí novinářům Sládek.

Je potřeba pracovní karanténu nastavit tak, abychom neochromili chod státu
Petr Fiala, premiér

Na otázku Práva, zda si dokáže představit, že do směn nastoupí zdravotníci s pozitivním testem na covid-19 bez příznaků po schválení tzv. pracovní karantény, uvedl, že ano.

„Dokáži si to představit. Máme různé možnosti ochrany. A ty musíme důsledně uplatňovat. Pokud někdo bude mít omikron a měl by jít pracovat, nemůže si sundat například respirátor. Tito lidé se budou muset stravovat v nějaké izolaci. I když už teď máme v zaměstnanecké jídelně plastové kříže oddělující při stolech strávníky. Ale zdravotníci z pracovní karantény by určitě neměli jíst společně s ostatními,“ sdělil Právu Sládek.

Imunolog Stříž: Prodělání omikronu může být výhodné

Koronavirus

Na konkrétní podmínky tzv. pracovní karantény si však ještě musejí ředitelé nemocnic a dalších zařízení s profesemi krizové infrastruktury počkat do nejbližších dnů. „Dosud nic bližšího nevíme,“ řekl ředitel nemocnice.

„Je potřeba pracovní karanténu nastavit tak, abychom neochromili chod státu, pokud by nastal prudší nárůst případů omikron. Ale zároveň chceme zabezpečit zdraví lidí. Stále hledáme rozumné řešení. V těchto hodinách a dnech jednají odborné pracovní skupiny o definitivním výsledku,“ sdělil v Uherském Hradišti premiér Petr Fiala.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pondělí uvedl, že pracovní karanténa se bude určitě týkat zdravotníků a pracovníků v sociálních službách. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pak uvedl, že by se mohla týkat třeba i dopravy, energetiky či pohřebnictví.

Pracovní karanténa se bude týkat zdravotnictví či dopravy, ale ne s pozitivním PCR testem

Domácí

Uherskohradišťská nemocnice je podle Sládka na nástup omikronu připravena. „Jen nevíme, jak ta vlna bude silná. Bude nás ale limitovat personál, lůžka jsou, technika je,“ přiznal Sládek.

V případě potřeby se chystá vedení nemocnice opětovně zavírat některá oddělení. Ta by měla znovu fungovat jako covidové stanice.

WHO: Omikron je možná méně závažný, ale nikoli mírný

Koronavirus

Hlavní nápor v polovině ledna

Omikron by měl podle premiéra v Česku naplno udeřit v druhé polovině ledna. „Ale pravda je ta, že omikron už tu je. A když se podíváme na aktuální data, tak postupně začíná tato varianta koronaviru u nových případů převažovat. Samozřejmě se to liší podle jednotlivých regionů. Musíme počítat s tím, že už omikron v České republice máme,“ řekl premiér.

Něco jako chřipka. Omikron za pár dní další varianty vytlačí, míní Pačes

Koronavirus

Uherskohradišťskou nemocnici navštívil Petr Fiala den před svou první premiérskou zahraniční cestou na Slovensko. „Jsem tu podruhé za rok a půl. V případě Hradiště jde o ukázkový příklad, jak by to v okresních nemocnicích České republiky mělo vypadat,“ podotkl Fiala.

Uherskohradišťská nemocnice byla prvním zdravotnickým zařízením na východě Moravy, které přijímalo covidové pacienty.

Reklama

Výběr článků

Načítám