Hlavní obsah

Do Německa za nákupy jen s očkováním či potvrzením o prodělání koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Češi, kteří jsou očkovaní nebo v posledních šesti měsících prodělali onemocnění covid-19, mohou do Německa, aniž by museli nastoupit do desetidenní karantény. Ta je v současné době povinná, ukončit ji lze nejdříve po pěti dnech negativním PCR testem. Německo totiž zákonem výrazně zvýhodnilo ty, kteří podstoupili očkování nebo mají nemoc za sebou.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokud nové karanténní nařízení vyjde obratem ve spolkovém věstníku, bude nový režim platit již od víkendu.

Doklad o očkování může být nejen v papírové, ale i v digitální podobě. Pokud nebude v němčině, postačí verze v angličtině, francouzštině, italštině či španělštině. Uzdravení se budou vykazovat pozitivním výsledkem PCR testu, což osvědčí, že byli nakažení. Tento pozitivní test musí být starý nejméně 28 dní a nejdéle půl roku.

Německá vláda schválila rozvolnění pro očkované a uzdravené

Evropa

Pokud Češi budou mít doklad o očkování či prodělání nákazy, nemusí mít od víkendu obavy z kontrol a následných postihů v podobě vysokých pokut a okamžitého vsazení do karantény. Na hranicích byly sice od 14. dubna zrušené kontroly, ovšem německá policie kontrolovala cizince ve vnitrozemí nebo například na parkovištích u obchodních center.

Schválená předloha počítá s tím, že kromě karantény tito lidé nebudou potřebovat testy, aby je předkládali v obchodech nebo ve službách, jako jsou například kadeřnictví, kosmetika a podobně. Týkat se jich nebude ani omezení nočního vycházení či limity pro počet účastníků soukromých setkání. Zachována zůstane pouze povinnost nosit respirátory a roušky.

Německo zlepšilo epidemiologické hodnocení Česka

Koronavirus

Povinnost karantény zůstává zachovaná v případě, že se do Německa vstupuje z oblastí s mutacemi, případně se v Německu setkali s nějakou nebezpečnou formou varianty koronaviru. Česko ale na tomto speciálním seznamu, který vytvořil Institut Roberta Kocha (RKI), není.

Reklama

Výběr článků

Načítám