Hlavní obsah

Dlouhodobý covid je častější u žen

– Londýn
Novinky, Alex Švamberk

Vyšší věk a plicní potíže zvyšují riziko, že se po nákaze koronavirem u člověka objeví tzv. dlouhodobý covid, tedy přetrvávající potíže. Studie vědců z londýnské King´s College ukázala, že se objevuje u každého dvacátého nakaženého a ohroženy jím jsou více ženy, napsala stanice BBC.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pokud máte v prvním týdnu nákazy více než pět různých příznaků covidu, tak je to jeden z klíčových rizikových faktorů (pro rozvoj dlouhodobého covidu),“ uvedla doktorka Claire Stevensová z King´s College. Covid-19 má více příznaků, kromě kašle, únavy, bolestí hlavy a průjmu i ztrátu čichu.

Pokud se objeví všechny, je riziko dlouhodobého covidu mnohem vyšší. Podle lékařky riziko stoupá u lidí nad 50 let a u žen. „Od počátku jsme viděli, že u mužů je mnohem vážnější riziko rozvoje velmi vážného průběhu a bohužel i smrti na covid. Vypadá to však, že ženy jsou více ohrožené dlouhodobým covidem,“ dodala lékařka. Z nemocí k němu přispívají jen choroby plic a astma.

Projevy dlouhodobého covidu jsou různé, jsou mezi nimi přetrvávající orgánové potíže u tělních systémů napadených koronavirem SARS-CoV-2. Nejčastější je ale únava, takže je možné, že i covid-19 může způsobovat dlouhodobý únavový syndrom jako u virů Epstein-Barrové vyvolávajících infekční mononukleózu.

Dlouhodobý covid: toto jsou čtyři jeho projevy

Koronavirus

Na únavu si stěžuje i 48letá Vicky Bourneová, která se nakazila v březnu, měla teplotu a trochu kašlala. Nakonec jí musel zdravotník dávat kyslík, protože se nemohla nadechnout, přesto nebyla hospitalizována. Její zdraví se sice postupně zlepšilo, ale je stále unavená a nemůže například současně venčit psa a hovořit.

„Mám skoro artritické klouby a před dvěma týdny jsem zase ztratila chuť a čich, což je podivné,“ řekla BBC. „Vždycky se to objeví a zase zmizí.”

Podle studie každý sedmý člověk má covid nejméně čtyři týdny, jeden z dvaceti nejméně osm týdnů a jeden z 45 dokonce 12 týdnů.

Vědci z King´s College proto vyvinuli aplikaci, která umí detekovat 69 procent lidí, u nichž se vyvine dlouhodobý covid a současně varuje čtvrtinu uzdravených, že by se u nich mohl objevit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám