Hlavní obsah

Devět z deseti pacientů JIP je neočkovaných, hlásí německé nemocnice

Počty nakažených koronavirem na jednotkách intenzivní péče v Německu během posledních dvou týdnů raketově vzrostly. Podle úterních dat bylo na JIP 1281 pacientů s covidem-19, z nich 631 bylo napojeno na plicní ventilaci. Na JIP je nyní pětkrát více infikovaných než před rokem, napsal server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Uwe Janssens

Článek

Pacienti na JIP jsou mladí a devět z deseti je neočkovaných, uvedl Uwe Janssens, bývalý prezident Německé interdisciplinární asociace pro intenzivní a urgentní medicínu (DIVI) a šéf kliniky vnitřního lékařství v nemocnici sv. Antonia v Eschweileru.

„Nově přijatí pacienti jsou výrazně mladší než loni, více než polovina je mladších 50 let,“ řekl Janssens.

Pouze čtyři procenta pacientů na JIP jsou starší 80 let, 14 procent je ve věku 70 až 79 let, 22,5 procenta je ve věku 60 až 69 let a 25 procent je mezi 50 a 59 lety. Téměř 18 procent je ve věku 40 až 49 let a 9,3 procenta ve věku 30 až 39 let.

Čtvrtá vlna nákazy se v Německu rozjela naplno

Koronavirus

Podle Janssense přibližně 90 procent pacientů na jednotkách intenzivní péče není očkováno, což se týká zejména mladších lidí.

Starší pacienti mívají podle jeho slov průlomové infekce. To znamená, že onemocní navzdory očkování, a to kvůli divokému typu viru.

„Je nutné jasně říct, že varianta delta je nejen mnohem nakažlivější, ale také mnohem více patogenní, takže vede k závažnějším chorobným procesům,“ řekl Janssens.

Proto je podle něj nutné přerušit tyto řetězce, aby nedocházelo k průlomům u rizikových skupin.

Němci plně naočkovali už 50 milionů lidí

Koronavirus

„Ze všech výše uvedených důvodů je tak očkování důležité. Nejenže předchází infekci, ale také chrání před těžkými průběhy. Britové na to mají spoustu statistik a studií,“ uvedl.

Navzdory studiím a statistikám se však lidé nechtějí nechat očkovat a o pozitivním účinku vakcinace pochybují.

„Ale jen do té chvíle, než se dostanou na jednotku intenzivní péče. To potom znovu a znovu slyšíme: Kdybych se nechal/a očkovat,“ podotkl Janssens.

Sabotáž očkování: Tisíce lidí dostaly v Německu místo vakcíny roztok soli

Koronavirus

Proč lidé navzdory všemu, co je o koronaviru známé, nákazu neberou vážně, připodobňuje k záplavám. „Po záplavách by nikoho nenapadlo jít demonstrovat a popírat to, co se stalo. Případy nakažených v nemocnicích a utrpení spojené s infekcí lidé nevidí,” uvedl Janssens.

„Zprávy z jednotek intenzivní péče se zdají téměř neskutečné a vzdálené na rozdíl od zpravodajství a obrázků povodní, kdy si lidé uvědomí, že by to mohlo zasáhnout i je,“ doplnil.

Německo bude očkovat třetí dávkou a podpoří vakcinaci dětí

Evropa

Očkovací skepse je podle lékaře způsobena zejména sociálními médii.

„Očkování nechrání stoprocentně, to žádné očkování, ale máme jasné důkazy, že chrání před závažnými průběhy. Důkazem je i to, že se nyní na jednotky intenzivní péče dostávají neočkovaní,“ říká Janssens.

Současně vyvrací i spekulace o poškození zdraví při použití mRNA koronavirových vakcín.

„V celé historii očkování neexistuje žádný důkaz o dlouhodobém poškození, a to ani u nových mRNA koronavirových vakcín. Ty se samozřejmě používají pouze osm měsíců, ale neexistují žádné relevantní důkazy. Bezpečnost byla dostatečně potvrzena více než 5,3 miliardy vakcín podaných po celém světě,“ uzavřel Janssens.

Reklama

Výběr článků

Načítám