Hlavní obsah

Delta se zřejmě šíří komunitně na Liberecku a v jižních Čechách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se už komunitně šíří indická varianta koronaviru, tzv. delta. Znamená to, že se u některých případů nedaří určit, kde se jí lidé nakazili. Uvádí to poslední zpráva Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Delta je nakažlivější než ostatní mutace, šíří se dvakrát rychleji než současné varianty, podle expertů bude zřejmě přes léto v ČR dominovat. Zatím není prokázané, že by způsobovala těžší průběh nemoci.

V České republice bylo k 18. 6. v rámci detekce prokázáno celkem 30 případů delta varianty, uvedla ve zprávě SZÚ Helena Jiřincová, vedoucí Národní referenční laboratoře.

Kontroly turistů

Podle ministerstva zdravotnictví se krajské hygieny nyní víc zaměří na kontroly turistů ze zahraničí.

„Detekce varianty delta, s podezřením na komunitní šíření v Libereckém a v Jihočeském kraji (jak vyplývá z diskriminačních PCR provedených u vzorků z Českých Budějovic), by měla být znamením, že důsledná kontrola všech osob jakýmkoli způsobem překračujících naše hranice, je opodstatněná,” napsala Jiřincová.

Kromě uvedených krajů se delta šíří také v Praze, Moravskoslezském kraji, na Královéhradecku, Ústecku a na Vysočině. Jiřincová uvádí, že ve standardním režimu sekvenace stále dominuje alfa, tedy britská va­rianta.

Očkování zabírá

Možné komunitní šíření delta varianty pro Právo potvrdil i epidemiolog Roman Prymula. „Zachytily se případy, kde není jasné, kde se dotyční nakazili,“ řekl Právu. Podle něj by se nyní měl zavést přísnější režim na letištích, zvláště u příletů z oblastí, kde se indická varianta šíří. „Lidé, kteří přiletí, by měli být testováni, nebo podstoupit pěti- až desetidenní karanténu,“ řekl Prymula.

Delta dál zmutovala. Indie hlásí variantu delta plus

Svět

Podle poslední studie britského institutu Public Health England by dvě dávky vakcíny Pfizer/BioNTech měly zabránit hospitalizaci v 96 procentech případů, u vakcíny AstraZeneca to bylo 92 procent. Studie se zúčastnilo 14 tisíc lidí. „Studie v Británii zkoumaly, jak jsou různé vakcíny na deltu účinné. Ukázalo se, že účinnost po druhé dávce je jen o malinko nižší než u původní varianty,“ sdělila včera v ČT hlavní hygienička Pavla Svrčinová. „Po první dávce ukazují studie ochranu 30–50 procent,“ dodala.

Výskyt varianty delta se neprojevuje na obsazenosti českých nemocnic. Ke včerejšku bylo s covidem hospitalizovaných 79 lidí, z toho deset s vážným průběhem. Laboratoře ke včerejšímu ránu odhalily 121 pozitivních, o 56 méně než před týdnem. Kdyby mělo případů mutace delta přibývat, stát by podle Svrčinové mohl přikročit k omezení pohybu mezi okresy.

„Kdyby byla sedmidenní incidence sto na sto tisíc lidí, přicházela by plošná opatření v úvahu. Nejlépe by vycházelo omezení mobility mezi okresy. Muselo by se ale přikročit k vyhlášení nouzového stavu nebo stavu nebezpečí,“ řekla Svrčinová. Nouzový stav by musela vyhlásit vláda, stav nebezpečí vyhlašují hejtmani v konkrétních krajích. Nyní je incidence v ČR osm případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní.

Dotírající delta zneklidňuje Evropu

Koronavirus

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová Právu řekla, že resort se na propuknutí nakažlivější varianty chystá. „Situaci průběžně vyhodnocujeme, a pokud bychom měli indicie, že může dojít ke zhoršení situace, budeme na to reagovat,“ uvedla pro Právo.

„Již dnes jsou nastavena přísná opatření při příjezdu do ČR. Přijíždějící mají povinnost vyplnit formulář a z rizikových zemí je vyžadován test či samoizolace. Krajské hygienické stanice se nyní v souvislosti s nárůstem dovolených ještě více zaměří na kontroly přijíždějících osob,“ doplnila Štěpanyová.

„Díky systému ISIN krajské hygienické stanice u osob s vyplněným příjezdovým formulářem uvidí, že se např. osoba měla dostavit na test a neučinila tak. Následně tak mohou tyto osoby zkontrolovat. Za nedodržení hrozí pokuty,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám