Hlavní obsah

Další studie u dětí potvrdila spojitost koronaviru a multisystémového zánětlivého syndromu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po celém světě jsou evidovány stovky případů dětí a mladistvých, kteří překonali nákazu koronavirem SARS-CoV-2, záhy se u nich ale projevilo vzácné onemocnění podobné Kawasikiho chorobě. Vědci z londýnské King’s College v nyní publikované studii prokázali spojitost multisystémového zánětlivého syndromu u dětí (MIS-C) s koronavirovou nákazou.

Foto: Profimedia.cz

Třináctiletá pacientka se syndromem MIS-C, který je spojován s koronavirem SARS-CoV-2

Článek

První studie spojující syndrom MIS-C (někdy též PIMS – paediatric inflammatory multisystem syndrom) vyšla v nerecenzované verzi už v červenci, nyní byla vydána vědeckým časopisem Nature Medicine. K podobným závěrům dospěl i výzkum vědců z Birminghamu už v květnu, jejich práce však ještě neprošla recenzním řízením.

Dětský multisystémový zánětlivý syndrom způsobuje zánět stěn cév, což v nejhorších případech může vést až k selhání orgánů včetně srdce. MIS-C nejčastěji postihuje děti do pěti let, může se však vyskytnout i u dvacátníků. Jde o relativně vzácnou chorobu postihující odhadem 8 dětí ze 100 000, dosud se o ní však ví velmi málo.

V prvních týdnech se MIS-C projevuje horečkou a vyrážkami, může způsobit zarudnutí očí a jazyka a vysušení a popraskání rtů. V druhé fázi nastupuje bolest v podbřišku, zvracení, průjmy, bolesti hlavy a kloubů. Ve třetí fázi bolesti zpravidla vymizí, děti však mohou pociťovat nedostatek energie a snadno se unaví.

V ojedinělých případech pak dochází ke zhoršenému průběhu, který může být fatální. Může dojít k zánětu srdečního svalu či selhání dalších orgánů.

Příznaky jsou podobné jako u Kawasakiho choroby, jde ale o odlišné nemoci

Studie zkoumala stav 25 dětských pacientů (15 chlapců a 10 dívek) ve věku 7 až 14 let léčených ve fakultních nemocnicích Guy's Hospital a St Thomas' Hospital v Londýně. Všechny děti vykazovaly symptomy MIS-C, 18 z nich mělo žaludeční a střevní potíže, 7 z nich příznaky zápalu plic.

Testy u 17 dětí z 25 odhalily protilátky proti koronaviru SARS-CoV-2, což svědčí o tom, že se koronavirem děti nakazily. U zbývajících 8 dětí protilátky prokázány nebyly, lékaři se však domnívají, že i ony se koronavirem nakazily. Z oněch 8 totiž 6 mělo příznaky koronavirové infekce, bylo v blízkém kontaktu s osobou s onemocněním covid-19 nebo jejich rodiče pracují ve zdravotnictví.

Před záhadným zánětem v souvislosti s koronavirem už varuje i český SZÚ

Evropa

O syndromu MIS-C je toho zatím známo velice málo. Příznaky jsou podobné, nikoli však shodné, s Kawasakiho chorobou. Proto první zprávy hovořily právě o této nemoci. MIS-C ovšem způsobuje imunitní odpověď odlišnou od Kawasakiho choroby.

Důvody, proč dospělí onemocní covidem-19 a děti spíše MIS-C, jsou zatím neznámé. Vědci se domnívají, že by MIS-C mohlo být opožděnou imunitní reakcí na koronavirovou infekci, kdy imunitní systém podobně jako při cytokinové bouři napadá vlastní orgány.

Ohniska případů se objevují po zvýšeném výskytu koronaviru 

Jak přesně nové onemocnění MIS-C vzniká, je zatím neznámou, stejně jako kolik dětí nakažených koronavirem postihuje, kromě toho že jde o relativně vzácnou chorobu. Veškeré znalosti o MIS-C zatím pocházejí pouze z případových studií.

V Británii je už sto dětí s příznaky podobnými Kawasakiho nemoci

Koronavirus

Ohniska případů se ale objevují zhruba 3 až 4 týdny poté, co se v místě objevila ohniska infekce SARS-CoV-2. Podobně se objevilo v Paříži ohnisko Kawasakiho choroby po vrcholu epidemie prasečí chřipky v roce 2009.

První zprávy o záhadné nemoci se vyskytly na počátku dubna letošního roku v Americe i v Evropě a o možné souvislosti koronaviru a Kawasakiho choroby informovala americká Akademie pediatrů.

V květnu začaly vycházet první studie o MIS-C, na konci července bylo v USA potvrzeno 570 případů (z toho 10 úmrtí). Od června hlásí případy i země mimo Evropu a USA – Peru, Indie či Írán.

Reklama

Výběr článků

Načítám