Hlavní obsah

Covid v Česku prodělaly už čtyři miliony lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za téměř dva a půl roku koronavirové pandemie se v Česku nakazily čtyři miliony lidí, tedy asi 40 procent všech obyvatel republiky. U dalších více než 291 tisíc osob je podezření, že se nakazily opakovaně.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Počty reinfekcí šly od začátku července nahoru. Ve vrcholových dnech tvoří 25 až 27 procent denních záchytů,“ doplnil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Taková jsou oficiální data ministerstva zdravotnictví. Realita je však podle odborníků i statistiků horší. Skutečný počet lidí, kteří si prošli infekční nemocí, odhadují na mnohem vyšší. „Je velmi pravděpodobné, že infikovaných, ale netestovaných byla i většina z těch zbývajících 6,6 milionu. Testováni nebyli, protože měli příznaky mírné nebo žádné, a tak neměli k testování důvod,“ předpokládá imunolog Václav Hořejší.

Za červenec 146 zemřelých s covidem

Domácí

Testy PCR opět zdarma? Nejisté

Covid se letos poprvé intenzivně šířil i během léta. V červenci se prokazatelně nově nakazilo přes 51 tisíc lidí, loni to bylo za stejnou dobu jen šest tisíc.

Podle Duška se dá očekávat, že na podzim budou opakované nákazy ještě častější, u nových variant omikronu je to velmi časté. Teď v Česku převládá subvarianta BA.5 – vysoce nakažlivá, ale pro člověka, který je očkován nebo v minulosti covid prodělal, méně závažná co do zdravotního stavu.

Skutečný počet lidí, kteří si prošli covidem, je podle odborníků mnohem vyšší

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) minulý měsíc řekl, že bude jednat s pojišťovnami, aby opět měli všichni nárok na PCR test hrazený ze zdravotního pojištění. Zatím ale k žádné dohodě na počtu ani frekvenci nedošlo. Lidé si tak musí obstarat buď v lékárně antigenní samotest, nebo jít do některého z odběrových center. Pokud nemají příznaky a žádanku od lékaře, PCR si musí za zhruba 800 korun zaplatit, antigenní test vyjde na třetinu.

Vakcinologové: Čtvrtá dávka proti covidu plošně? Ne!

Koronavirus

Pacientů méně

V nemocnici je nyní 1065 osob, které měly současně pozitivní test na covid. Bezmála čtyři desítky z nich jsou ve vážném stavu. Od minulého týdne počty hospitalizovaných klesají.

Letní vlna covidu již dosáhla vrcholu a už druhý týden počty nově hlášených případů klesají. Za pondělí přibylo 2958 nakažených, k tomu 1160 s podezřením na opakovanou nákazu.

Zemřelo dosud přes 40,5 tisíce pozitivně testovaných. Za minulý týden to bylo 76. Covid byl loni podle Českého statistického úřadu nejčastější příčinou úmrtí.

Odborníci se shodují, že podrobné denní reporty o počtech nakažených už nejsou potřebné. „Důležité je sledovat čísla jako denní počet nově hospitalizovaných, jednotky intenzivní péče nebo úmrtí,“ domnívá se Hořejší.

Letní vlna covidu ustupuje

Koronavirus

Podle molekulárního biologa Libora Grubhoffera by stačilo týdenní hlášení incidence, tedy podílu nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Momentálně nevidí ani smysl v investování velkých peněz do PCR testování, kvalitní antigenní testy postačují.

Pokračuje také očkování druhou posilující dávkou. Podána už byla víc než 75 tisícům lidí, kterým od předchozího pře­očkování uplynuly aspoň čtyři měsíce. Ačkoliv je přeočkování dostupné už nyní, ministerstvo doporučuje aplikaci spíš až začátkem podzimu.

Výběr článků

Načítám