Hlavní obsah

Covid-19 se šíří vzduchem více, než se uvádělo

Novinky,
Aktualizováno

Koronavirus se šíří vzduchem více a častěji, než se dosud myslelo, v otevřeném dopise na to upozornila skupina vědců. Experti zároveň zkritizovali, že Světová zdravotnická organizace (WHO) tuto formu šíření podcenila. Dopis byl zveřejněn v neděli, v úterý pak WHO varovala před šířením nákazy vzduchem.

Foto: Reuters

Koronavirus SARS-CoV-2

Článek

V otevřeném dopise otištěném v časopise Clinical Infectious Diseases vyzvalo 239 vědců z 32 zemí k tomu, aby se více bralo v potaž šíření covidu-19 vzduchem, a to nejen kapénkami, ale i v aerosolu.

Šíření vzduchem v aerosolu je nebezpečnější, protože se jedná o menší částice než kapénky a aerosol může viry se přenášet i na větší vzdálenost než metr, takže by dodržování odstupu mezi lidmi nepředstavovalo takovou ochranu, jak se předpokládalo.

Jak se šíří koronavirus v supermarketu? Přeskakuje přes nákupní uličky

Koronavirus

WHO dosud uváděla, že se sice virus šíří i vzduchem, hlavně se ale přenáší jako kapénková nákaza - při kýchání, smrkání a kašli nebo při přímém kontaktu.

Expertka na přenos vzduchem Linsey Marrová z Virginské polytechniky sdělila listu The New York Times, že WHO vychází ze studií z nemocnic, které opomíjejí možný přenos vzduchem. Podle ní se podceňuje riziko, že „v mnoha budovách je omezená výměna vzduchu a virus se tam může akumulovat“.

USA vykoupí čtvrtletní produkci remdesiviru pro celý svět

Koronavirus

Jeden ze signatářů dopisu, chemik José Jimenez z Univerzity v Coloradu, upozornil podle listu The Guardian, že studie z nemocnic tvrdě oponovaly tvrzení, že se koronavirus šíří vzduchem, protože podle něj panovaly obavy z paniky. „Kdyby lidi slyšeli o přenosu vzduchem, zdravotničtí pracovníci by odmítli nastoupit do nemocnic,” poznamenal.

WHO už připustila, že nové důkazy ukazují, že se viry šíří vzduchem mnohem častěji, než se předpokládalo. Podle úterního vyjádření její představitelky Benedetty Allegranziové, které má na starosti prevenci „nemůže být vyloučena možnost přenosu vzduchem mezi veřejností zejména ve specifických podmínek v zaplněných, uzavřených a špatně ventilovaných prostorách.“

Reklama

Výběr článků

Načítám