Hlavní obsah

Co dělat při výskytu příznaků covid-19: Pokyny ministerstva zdravotnictví

Novinky, Lubomír Popovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplota nad 37,3 °C, suchý kašel, zhoršené dýchání, ztráta čichu a chuti. To jsou jen některé projevy nákazy koronavirem a nemoci covid-19. Jak se zachovat, když je na sobě zpozorujete? Panika není na místě, opatrnost ale ano.

Foto: Profimedia.cz

Suchý kašel, zhoršené dýchání, ztráta čichu a chuti. To jsou jen některé z příznaků nemoci covid-19.

Článek

Máte příznaky covid-19? Řiďte se pokyny ministerstva

Při výskytu příznaků odpovídajících onemocnění covid-19 radí ministerstvo zdravotnictví v první řadě zůstat doma a vyhýbat se kontaktům s ostatními. Pokud se přeci jen potřebujete s někým setkat osobně, pak je nutná ochrana dýchacích cest, například rouška či respirátor. A jak postupovat dále?

Kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře a informujte ho o situaci. Spolu se pak domluvíte se na následném postupu.

  • Při podezření na covid-19 vám lékař vystaví elektronickou žádanku k testování.
  • Pokud to váš stav bude vyžadovat, dostanete od lékaře rozhodnutí o pracovní neschopnosti (osobní přítomnost u lékaře není nezbytnou podmínkou k jeho vydání).
  • Do doby zjištění výsledku testu se vyhýbejte kontaktu s dalšími osobami, aby nedošlo k případnému šíření nákazy.
  • Telefonicky informujte také svého zaměstnavatele. Pokud nejste v pracovní neschopnosti, zažádejte o volno či home office do doby zjištění výsledku testu.

Členové domácnosti do karantény preventivně nemusí

Na ostatní členy společné domácnosti se do doby průkazu či vyvrácení nemoci nevztahují karanténní opatření, ale do doby konzultace vašeho stavu s lékařem či zjištění výsledku testu se doporučuje minimalizovali kontakt s ostatními lidmi a na veřejnosti mít ústa i nos stále chráněná rouškou či respirátorem.

S nakaženým v jedné domácnosti: Jak se vyhnout přenosu covidu-19 na ostatní

Koronavirus

Osobám, které s vámi sdílí domácnost, se doporučuje využít práci či studium z domova až do výsledku testu. Ten vám bude sdělen do 48 hod. formou SMS. O výsledku testu informujte co nejdříve svého praktického lékaře.­

Na test se objednejte co nejdříve

Pokud vám byla vystavena elektronická žádanka k odběru a testování, zarezervujte si neprodleně datum a čas na odběrovém místě dle pokynů lékaře. Seznam odběrových míst najdete po rozkliknutí odkazu níže.

Mapa odběrových míst na covid-19 v ČR

Koronavirus

Pokyny k testování na covid-19

  • Alespoň 1-2 hodiny před odběrem si ideálně nečistěte zuby, nejezte a nepijte.­
  • Na odběrové místo a z něj cestujte ideálně vlastním autem, a to pokud možno nejkratší trasou.
  • Dodržujte rozestupy od ostatních (minimálně 2 metry), mějte po celou dobu důkladně zakrytá ústa i nos (rouškou či respirátorem), minimalizujte kontakt s okolním prostředím a často si dezinfikujte ruce.­
  • Na odběrovém místě dodržujte stanovená organizační a protiepidemická opatření.

Domácí léčba koronaviru. Jak svému tělu pomoci

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám