Hlavní obsah

Čínským pacientem nula by mohl být 55letý muž, nakazil se v listopadu

První známý případ nákazy novým typem koronaviru se objevil v čínské provincii Chu-pej již 17. listopadu, napsal list South China Morning s odvoláním na čínské vládní údaje. Mělo by jít o 55letého obyvatele provincie.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Od tohoto data se začal v místě objevovat denně jeden až pět nových případů. Do 15. prosince bylo v Číně registrováno 27 nakažených. První dvouciferný denní nárůst případů pak byl evidován 17. prosince.

Do konce prosince bylo infikováno minimálně 266 lidí, kteří byli všichni v určitém stadiu nemoci pod lékařským dohledem.

Hamáček: Za prací bude možné dojíždět až 100 kilometrů za hranice

Koronavirus

První den letošního roku bylo nakaženo už 381 lidí. Některé z těchto případů ale byly patrně potvrzeny zpětně.

O deset dní později lékařka Čang Ťi-sien z nemocnice v provincii Chu-pej sdělila čínským zdravotnickým úřadům, že záhadnou chorobu způsobuje nový typ koronaviru. Již předtím o dosud neznámé nákaze psala na sociálních sítích lékařka z Wu-chanu Aj Fen, ale úřady ji umlčely.

V původním ohnisku epidemie se život zvolna vrací k normálu

Koronavirus

Mezi prvními devíti listopadovými případy nákazy v Číně byli čtyři muži a pět žen ve věku mezi 39 a 79 lety. Podle listu South China Morning Post to ale nemusely být úplně první případy nákazy. Nikdo z nich také nebyl dosud oficiálně potvrzen jako „pacient nula“.

Vystopování takového pacienta by poskytlo významné informace o tom, jakým způsobem a jak rychle se nákaza šířila v prvních dnech. Definitivně by také mohl být stanoven zdroj infekce a zhodnocena reakce čínských úřadů.

Čínští vědci zjistili, jak koronavirus SARS-CoV-2 napadá lidské buňky

Koronavirus

Doposud se mluvilo o tom, že se plicní nemoc Covid-19 poprvé vyskytla v Číně začátkem prosince, a sice v chupejské metropoli Wu-chanu v tržnici s mořskými plody, kde se zároveň prodávala i divoce žijící zvířata považovaná za pravděpodobný zdroj infekce.

Reklama

Výběr článků

Načítám