Hlavní obsah

Čínský Si-an bojuje naráz s koronavirem i krvácivou horečkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Hlavním koronavirovým ohniskem v Číně je nyní město Si-an v provincii Šen-si. Čínské zdravotnické úřady za sobotu informovaly o 158 nových případech infekce, což je nejvíce za 21 měsíců. Drtivá většina byla odhalena právě v Si-anu, který je kvůli rychlému šíření nákazy od čtvrtka v uzávěře. Ve městě se navíc objevily i případy krvácivé horečky.

Foto: Tao Ming, ČTK/AP

Hygienici dezinfikují město Si-an

Článek

Doprava z města a do města byla až na výjimky zrušena a lidé nesmějí odjet bez souhlasu zaměstnavatele nebo úřadů. Ven nakoupit smí každé dva dny jedna osoba z domácnosti.

V neděli ve městě na severozápadě Číny také začala kompletní dezinfekce a úřady vyzvaly rezidenty, aby zavřeli okna a nenechávali před domy nic důležitého.

Virolog Tung-jen Ťin pro agenturu Reuters uvedl, že dezinfekce celého města je zbytečná, protože riziko nákazy z povrchů je minimální. „Je to jako střílet po komárech z kanónu,” řekl s tím, že naopak podporuje dezinfekci vnitřních prostor.

Čína vyhlásila covidovou uzávěru pro 13milionové město

Zahraniční

Lockdown v Si-anu patří k nejpřísnějším od loňské uzávěry Wu-chanu a bude platit do odvolání.

Krvácivá horečka

Si-an navíc bojuje i s přibývajícími případy krvácivé horečky. Úřady počet nakažených ani mrtvých neupřesnily, vyzvaly ale, aby se lidé proti nemoci nechali naočkovat. Jak upřesnila čínská média, nemoc způsobují tzv. hantaviry přenášené potkany či krysami.

Člověk se pak může nakazit po jejich kousnutí, vdechnutím rozprášených výkalů nebo pozřením kontaminované potravy. Vzájemný přenos mezi lidmi je vzácný.

Foto: Mapy.cz

 

Odborník na veřejné zdraví Čou C'-ťün z Pekingské univerzity ale obyvatele města uklidňuje. „Není žádný důvod k panice, pokud nenastane velká epidemie této nemoci,” uvedl. Epidemie krvácivé horečky se už navíc v Číně v minulosti párkrát objevila, zdravotníci už tak mají připravenou účinnější strategii. Lékaři mají k dispozici testy, léky i vakcíny proti této nemoci.

Krvácivá horečka má v Číně dva vrcholy, a to v období od března do května a také od listopadu do ledna. Nejúčinnější je podle expertů očkování, doporučují ale také nošení dlouhých nohavic či trik a pevných bot, aby se tak lidé ochránili před pokousáním od krys.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám