Hlavní obsah

Čínská vakcína od Sinopharmu má účinnost 86 procent, tvrdí emiráty po testech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcína vyvíjená čínskou společností Sinopharm chrání před koronavirem s účinností 86 procent, oznámilo ve středu ministerstvo zdravotnictví Spojených arabských emirátů na základě průběžných dat z klinického testování. Během testování, které se koná mimo jiné právě v SAE, nevyšly najevo žádné závažné problémy ohledně její bezpečnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo bez dalších podrobností oznámilo, že vakcínu oficiálně schválilo. Testů v zemi se podle úřadu zúčastnilo 31 tisíc dobrovolníků 125 různých národností. Již v září země schválila nouzové použití očkovací látky pro určité skupiny lidí. Vakcína podle ministerstva chrání před středně těžkým a těžkým průběhem nemoci covid-19 dokonce se stoprocentní účinností.

Vláda chce jít příkladem. Kteří ministři se nechají očkovat?

Domácí

Třetí fáze klinických testů vakcíny vyvíjené pekingským biologickým institutem, který je součástí Sinopharmu CNBG, začala v emirátech v červenci. Není zcela jasné, zda se výsledky týkají jen emirátů, nebo i Číny a dalších zemí zapojených do testování.

V prohlášení ministerstva chybí informace o vedlejších účincích nebo o tom, zda se u účastníků v průběhu testování objevila nějaká nemoc. Není také jasné, kolik z nich dostalo vakcínu a kolik placebo, připomněla agentura Reuters.

ON-LINE: Nejvyšší nárůst za dva týdny. V Česku přibylo 5848 nakažených

Koronavirus

Vakcína Sinopharmu je založená na oslabeném viru, který se nedokáže v lidských buňkách množit a má vyvolat odpověď imunitního systému. Podává se ve dvou dávkách. Vakcínu si nechal v rámci testování veřejně dát také dubajský vládce šajch Muhammad bin Rašíd Maktúm.

Účinnost vakcín AstraZeneca a spol.

Před pár týdny vzbudil rozruch výsledek vakcíny AstraZeneca. Prvotní výsledky testování naznačovaly účinnost až 90 procent. Odborníci ale data na konci listopadu zpochybnili a firma oznámila, že provede další testy. Nové výsledky naznačují účinnost okolo 70 procent.

Vakcína firmy AstraZeneca je bezpečená a účinkuje u 7 z 10 lidí, potvrdily nové testy

Svět

To je méně, než u svých produktů deklarují výrobci ostatních očkovacích látek. Například vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna mají přibližně pětadevadesátiprocentní účinnost, totéž uvádějí ruští vývojáři u vakcíny Sputnik V.

Reklama

Výběr článků

Načítám