Hlavní obsah

Česko v nouzovém stavu. Firmy i lidé si pomáhají

Novinky, tov

Některé tuzemské firmy se v mimořádné situaci v časech boje proti koronaviru neupínají jen na pomoc státu, ale pomáhají si i navzájem. Další přicházejí s nabídkou právních služeb či psychologického poradenství zdarma.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Pracovnice odboru sociálních věcí chystají balíčky, které mají pomoci osamělým seniorům. Ilustrační foto

Článek

S pomocnou rukou přispěchala například firma Expira.cz, která přes internet zprostředkovává prodej a nákup přebytečných zásob.

„Rozhodli jsme se pomoci českým podnikatelům, farmářům a prodejcům zboží, kteří v důsledku vyhlášení nouzového stavu v ČR přišli o možnost odbytu a potřebují co nejrychleji prodat svoje zboží,” uvedl za firmu Expira Tomáš Bajusz.

Z důvodu omezení nebo uzavření provozu většiny restaurací, zrušení farmářských trhů a dalších prodejních míst se totiž nyní dodavatelům snížil zásadně odbyt a chceme těmto českým podnikatelům pomoci. Nabízí proto inzerci do určité hodnoty zdarma, aby se  nabídky potravin a zboží dostaly na správná místa a našly si svoje nové odběratele, či přímo koncové spotřebitele. Podrobnosti uvádí společnost na svém webu zde.

Vláda slibuje podnikatelům podporu a záruky za bilion

Koronavirus

Objevují se další případy, kdy místo konkurečního boje nastupuje solidarita. V médiích se objevila zpráva, že jeden z obchodních řetězců promptně poskytl ochranné rukavice konkurenci, které na jedné z prodejen v regionu došly.

Právní poradnu zdarma v souvislosti s epidemií koronaviru spustila nyní v Česku například mezinárodní právní firma Frank Bold.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Lidem nabízí pomoc například webový projekt psychologů a psychoterapeutů projekt www.delamcomuzu.cz. Na něm v současné době spolupracuje zhruba 250 expertů a další přibývají.

„Současná situace představuje pro řadu lidí enormní psychickou zátěž. Ať již jde o ty, kteří se bojí nákazy, jsou nemocní či mají někoho takového mezi nejbližšími. Nebo o lékaře, sociální pracovníky, odborníky v laboratořích, v záchranných službách apod. Těm všem chceme touto cestou alespoň nějak pomoci,“ uvedl autor projektu psychoterapeut Pavel Pařízek.

Pracovníci sociálních služeb a dobrovolníci pomáhají rozvážet potraviny, hygienické potřeby a léky osamělým seniorům.

Vietnamské obchody zaplnila srdíčka. Občerstvení zdarma pro záchranné složky

Domácí

Pozornost vzbudila i akce některých vietnamských večerek, které u vstupu vylepovaly srdíčka nabízely kávu a občerstvení zdarma pro členy záchranných složek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám