Hlavní obsah

Česko má další tři případy koronaviru

• Aktualizováno
Novinky, jas

Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu ve středu potvrdila další tři případy koronaviru. Ve dvou případech se jedná o rodinné příslušníky ženy z Děčína, která již byla vyšetřena jako pozitivní v předchozích dnech. Třetí případ je žena z Prahy 6.

Foto: Ali Shirband, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Oba dva ze severu Čech byli do výsledků testů izolováni v domácí karanténě a oba budou od středy hospitalizováni v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Rodina se vrátila z oblasti Veneto v Itálii. Jde o příbuzné ženy, u níž se nákaza potvrdila už dříve.

„Jedná se o 19letou ženu, kterou jsme hospitalizovali pro chřipkové potíže v úterý. Druhý pozitivní je rodinný příslušník bez příznaků onemocnění, který byl doposud v domácí karanténě a kterému jsme odebrali vzorky z preventivních důvodů,“ uvedl primář infekčního oddělení ústecké nemocnice Pavel Dlouhý.

Koronavirus byl potvrzen i u ženy, která se nechala testovat v soukromé laboratoři. Žena se vrátila z Itálie a měla příznaky, údajně volala na linku Státního zdravotního ústavu. Tam jí prý řekli, že nebyla v rizikovém regionu a test neudělali.

„Vzhledem k tomu, že neexistuje potvrzení o kvalitě původního vzorku, byl v Nemocnici Na Bulovce u dané pacientky odebrán vzorek nový a odeslán znovu na vyšetření do Národní referenční laboratoře,” informovalo ministerstvo zdravotnictví.

Žena z Prahy se nechala testovat v soukromé laboratoři, to ale stát zakázal

Koronavirus

Žena je v karanténě v Nemocnici Na Bulovce, zbytek rodiny je v domácí karanténě. V jejím případě epidemiologové zjišťují její kontakty.

Dvě děti nakažené ženy navštěvují základní školu Antonína Čermáka v Praze 6. Ta na čtvrtek vyhlásila ředitelské volno.

„Pokud budou výsledky testování dvou žáků školy negativní, nebudeme činit žádná mimořádná opatření typu uzavření školy, pouze budeme dbát na zvýšenou osobní hygienu dětí a pracovníků školy. V opačném případě během čtvrtka zveřejníme opatření, která bychom ve spolupráci s hygienickou stanicí a krizovým štábem MČ Prahy 6 přijali,“ uvedl již dříve ředitel Petr Karvánek.

Kromě nových tří se v ČR potvrdilo pět případů nákazy. Vedle profesora České zemědělské univerzity, který byl na konferenci v italském Udine, šlo o americkou studentku a ženu z Ekvádoru, která s ní cestovala, obě studují v Miláně. Nakazili se rovněž dva lidé z Děčína, kteří byli lyžovat v Itálii. Bydleli ve stejném hotelu.

Reklama

Výběr článků

Načítám