Hlavní obsah

Češi za jediný den vybrali 10 milionů na plicní ventilátory

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi za jeden jediný den vybrali 10 milionů na plicní ventilátory. Sbírku na pět stovek z nich ve čtvrtek vyhlásila skupina COVID19CZ sdružující přední české IT odborníky a vývojáře. Celkem se zapojilo cca sedm tisíc lidí. Sbírka je nyní zastavena a jedná se o spolupráci se státem.

Foto: Rodrigo Urzagasti, Reuters

Plicní ventilátor, ilustrační foto.

Článek

„Nemáme slov! Takovou podporu jsme nečekali. Díky této úžasné rychlosti a podpoře od téměř sedmi tisíc lidí se za necelý jeden den vybralo deset milionů korun. To je neuvěřitelné a dokazuje to sílu skvělých českých lidí,” popisuje Pavel Doležal, jeden z členů iniciativy COVID19CZ.

„Díky tomu, kolik lidí a jak rychle přišlo s pomocí a darovalo peníze, získal projekt pozornost ministerstva průmyslu a obchodu. Už v pátek ráno jsme s nimi zahájili jednání. Chtějí nám totiž pomoci projekt strategicky zastřešit,” dodává Doležal.

Chytrá karanténa sbírá data a pomůže hygienikům. Zneužití se nebojte, uklidňuje koordinátor

Domácí

Hodně lidí se ptá, proč stát nedal peníze rovnou. Podle iniciativy COVID19CZ se ale s jeho spoluprací počítalo.

„Stát přispěje, zaplatí dalších několik stovek jednotek, abychom mohli vyrobit celou dodávku 500 ks. Jenže podobných projektů je na celém světě více, dodavatelů součástek omezený počet, takže je třeba nakupovat rychle, k čemuž se deset milionů v kase brutálně hodí,” popisují situaci autoři projektu.

Ti se v současné situaci snaží pomoci především prostřednictvím IT a technologií. Jedním z projektů, který bude brzy testován v ostrém provozu, je například tzv. chytrá karanténa. Tedy systém, který bude pomáhat hygienikům s rychlejším vyhledáváním a trasováním nakažených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám