Hlavní obsah

Češi opět šijí ve velkém roušky. Na odbyt jdou i respirátory

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galanterie zažívají letos už podruhé zlaté časy. Češi nespoléhají jen na zásoby z jara, ale opět se vrhají k šicím strojům a často stojí fronty v obchodech s látkami. V některých pražských už je vyprodáno.

Foto: David W Cerny, Reuters

Lidé před jedním z pražských obchodů

Článek

Třeba v Pelhřimově si prodejci chválí, že oproti jaru si zákazníci látky pečlivěji vybírají a zdobí si je výšivkami. V lékárnách trhají rekordy jednorázové roušky a nově je zvýšený zájem i o respirátory. Dezinfekce a rukavice se už tolik neprodávají.

Ohromně narostl zájem o látky, nejčastěji se kupují kousky o délce 30 cm
prodejkyně v Pelhřimově

„Od rána jsme se s kolegyněmi nezastavily. V posledních dnech ohromně znovu narostl zájem o látky, nejčastěji se kupují kousky o délce 25 až 30 centimetrů.“ popsala dění v pelhřimovské Švadlence prodavačka.

„Lidé prostě zase začali ve velkém šít roušky. Máme i zásoby gumiček, všech barev. Zákaznice si látky pečlivě vybírají, aby jim to ladilo, dokonce kupují i různé nášivky. Světlé, tmavé, barevné, když už je nosit musí, aby jim slušely,“ dodala pro Právo.

Další rekord v počtu nakažených. Oranžové budou nejméně tři regiony

Koronavirus

Právě pelhřimovský region patří momentálně k nákazou nejpostiženějším okresům v republice.

V hlavním městě, kde lidé měli delší čas se na znovunasazení roušek připravit, už v nejvyhlášenějších galanteriích látky dokonce došly.

„Lidé v posledních dnech hodně nakupují. Nyní vyprodáváme poslední role a čekáme na nové od dodavatele, které jsme už objednali. Zájem je opravdu velký,“ komentovala nával zákazníků prodavačka z pražského obchodu Látky Mráz.

Denně prodají 1500 roušek

Dveře se netrhnou ani v lékárnách. „Už opět zažíváme zvýšený zájem. Standardně si zákazník přijde vždy pro pět jednorázových roušek a jeden respirátor třídy dvě, kdybych měla popsat nejčastější nákup. Respirátory nekupují jen starší, ale i mladí lidé s tím, že běžně si vystačí s jednorázovou rouškou, ale když se chystají do větší společnosti, například do divadla, chtějí být sami chráněni,“ sdělila redakci Ivana Lánová, lékárnice ze sítě lékáren Benu s tím, že respirátory FFP3 vůbec nemají.

Každý třicátý test odhalil nakaženého

Koronavirus

V lékárenské síti Dr. Max, která má po celé zemi 460 lékáren, jednoznačně vedou jednorázové roušky.

„Poptávka se projevuje trochu se zpožděním, ale v tuto chvíli je drtivě největší zájem o roušky, prodáváme 1500 kusů denně i víc. Rukavice a dezinfekce kupují lidé už méně. Pokud jde o přípravky na posílení imunity, raketově zatím zájem nevzrostl. Domnívám se, že lidé se hodně předzásobili na jaře, takže to teprve zřejmě přijde,“ řekl Právu mluvčí sítě Dr. Max Michal Petrov.

Pro zapomnětlivce jsou hlavním nákupním zdrojem večerky. Z jejich prodejních pultů jednorázové, někde i látkové roušky nezmizely ani přes léto, takže kdokoli zapomene, pořídí ochranu obličeje bez problémů u nich.

Anketa

Šije vaše rodina opět roušky?
Ano
11,6 %
Ne, stačí nám ty z jara.
65,7 %
Spíš si je kupujeme.
22,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9135 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám