Hlavní obsah

Češi mohou vyrazit do Rakouska bez povinné karantény

– Vídeň

Rakousko plánuje od 19. května razantní rozvolnění protikoronavirových opatření. Dotknout by se měla i Čechů, kteří by od tohoto dne mohli do alpské země přijíždět bez povinnosti absolvování desetidenní karantény, píše server Kurier.at.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Náměstí u dómu sv. Štěpána ve Vídni

Článek

Pravidla pro příjezd do Rakouska vycházejí z koronavirového semaforu Evropské unie. Cestující ze zemí, které jsou v zeleném či oranžovém sektoru, mohou do země přijet bez jakéhokoliv omezení. Jsou to turisté z Finska, Islandu, Portugalska a Malty.

Turisté přijíždějící z Belgie, Bulharska, Dánska, Německa, Estonska, Řecka, Irska, Itálie, Lotyšska, Lucemburska, Norska, Rumunska, Slovenska a České republiky nemusí do povinné karantény a bude jim stačit buď potvrzení o tom, že jsou očkovaní, nebo že v posledním půlroce prodělali covid nebo mají negativní test.

Do Německa za nákupy jen s očkováním či potvrzením o prodělání koronaviru

Koronavirus

Karanténa zatím bude povinná pro ty, kteří budou přijíždět z Francie, Chorvatska, Litvy, Nizozemska, Polska, Švédska, Slovinska, Španělska, Maďarska a Kypru. V těchto zemích nebo některých oblastech je počet nakažených vyšší než 500 na 100 tisíc obyvatel, píše server Kurier.at.

Kromě cestování se výrazně uvolňují pravidla i uvnitř Rakouska. Od 19. května se otevírají gastronomické podniky, hotely, sportoviště a kulturní instituce. Ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein současně oznámil, že lidé, kteří mají za sebou jednu dávku vakcíny, budou moci po 19. květnu navštěvovat restaurace, společenské akce či hotely bez negativního testu na koronavirus.

Thajsko znovu zpřísnilo karanténu pro turisty

Koronavirus

Tato „vstupenka“ bude platit po 21 dní od prvního očkování. „Samozřejmě to má být také pobídka, aby se lidé nechali očkovat,“ řekl Mückstein.

Obchody a mnoho poskytovatelů služeb jsou otevřeni už ve všech spolkových zemích Rakouska .

Anketa

Plánujete cestu do Rakouska?
Ano
52,6 %
Ne
47,4 %
Celkem hlasovalo 10647 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám