Hlavní obsah

Ceny rostou, kvalita klesá. Koronavir zasáhl i drogy

Právo, Jakub Kotalík

Na hranicích hlídkují policisté a armáda, uvnitř země je omezený pohyb. Mimořádná opatření se dotkla i skryté ekonomiky včetně obchodu s drogami. Složitější je například sehnat heroin či pervitin. Řada uživatelů navíc přišla o příjem peněz.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Snížila se dostupnost heroinu a stoupla jeho cena. Zároveň roste cena pervitinu, respektive snižování jeho kvality, protože se víc ředí,“ řekl Právu Aleš Herzog, vedoucí terénních programů organizace neziskové organizace Sananim, která pomáhá lidem ohroženým drogami.

Dopady koronakrize na trh s drogami zaznamenala i policie. „Na jedné straně sem nepřicházejí dovozové drogy, na straně druhé vymizela velká poptávka příležitostných, experimentujících uživatelů,“ všiml si šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

ON-LINE: Česko má 6838 případů koronaviru, počty uzdravených rychle rostou

Koronavirus

Odhadovat, jak se celý byznys promění, je ale podle něj předčasné. „Nicméně už máme z celé republiky signály, že ceny půjdou nahoru a bude nedostatek určitých typů drog. Kde se to nejvíc projeví, je opiátový trh,“ dodal pro Právo Frydrych.

To se týká zejména heroinu, jenž se dováží ze zahraničí. Zato pervitin se sice často vyrábí v Česku, léky s obsahem pseudoefedrinu se však vozí z ciziny. „Právě nedostatek léků může vyhnat ceny nahoru,“ domnívá se ředitel protidrogové policie.

Kvůli omezenému pohybu v zemi Frydrych očekává také ještě větší rozmach objednávek drog na internetu. „Ta možnost, ať už na otevřeném, nebo skrytém internetu, není těmi opatřeními dotčena,“ uvedl.

Řidič s pervitinem v autě i v krvi se snažil ujet policii na Břeclavsku

Krimi

Právě „poštovní“ doručování drog zaznamenává v posledních letech rozkvět. Zejména na pražském letišti Václava Havla celníci zachytili v porovnání s předchozími lety zvýšený počet zásilek. Terénní pracovník, který pracuje s narkomany, přirovnává množství následků mimořádných opatření kvůli koronaviru k rozstřelení kulečníkových koulí.

„Někteří toho využívají k částečně dobrovolné abstinenci, došlo třeba k menší spotřebě pervitinu. Někdo přechází na jiné látky jako alkohol či diazepamy. Zaznamenáváme i větší poptávku po kondomech, protože někteří začali nebo se vrátili k poskytování sexu za drogy,“ uvedl Aleš Herzog.

Narkomani bez příjmů

Spousta uživatelů drog pak přišla o příjmy, ať už měli zaměstnání, které muselo skončit, přivydělávali si sběrem a recyklací surovin nebo v centru Prahy žebrali od turistů. Nouze o peníze některé z nich přivádí k takzvané zaopatřovací kriminalitě.

V Británii kvůli koronaviru vyletěla nahoru cena drog

Koronavirus

V metropoli bez turistů a běžného mumraje jsou narkomani více viditelní. „Jsou relativně podráždění. Paradoxně se teď v centru objevuje víc lidí užívající drogy, protože zoufale něco shánějí, chtějí potkat někoho, kdo jim pomůže, něco jim dá nebo dluží,“ popsal Herzog.

Mezi činnosti organizace Sananim proto dnes patří i osvěta ohledně koronaviru. Pracovníci neziskovky nabádají uživatele drog, kteří se často shlukují, aby se chovali vůči společnosti ohleduplně a bránili šíření koronaviru. Rozdávají jim roušky, učí, jak správně je nosit, ve spolupráci s magistrátem těm bez domova poskytují například stany.

Reklama

Výběr článků

Načítám