Hlavní obsah

Britská vláda o koronaviru lže, tvrdí šéfredaktor prestižního lékařského magazínu

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Šéfredaktor odborného medicínského magazínu The Lancet Richard Horton v úterý nařkl britskou vládu ze zamlčování skutečného rozsahu epidemie. Kabinet obvinil ze lži.

Foto: ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Britská vláda vědomě překrucuje učiněné kroky své stále probíhající dezinformační kampaně,“ napsal Horton na Twitteru.

Šéfredaktor renomovaného medicínského titulu tvrdí, že vláda vývoj epidemie nového koronaviru ve Spojeném království podcenila a teď se to snaží ututlat. „Skutečnost je taková, že ministři a odborní poradci i přes shromážděné důkazy nedokázali pochopit, co se v Číně děje,“ pokračoval dále Horton na Twitteru.

Podle britského listu The Daily Mail Horton reagoval na argumenty vlády, že on sám závažnost viru zprvu zlehčoval. Namítl, že naopak několikrát varoval, že je třeba se na nákazu přicházející z Číny co nejlépe připravit.

Drsná zpověď zdravotnice, která odpojuje nakažené pacienty od přístrojů

Koronavirus

Jako důkaz šéfredaktor zmínil starší tweety, v nichž varoval, že se může koronavirus rychle šířit mezi lidmi a že se může Británie potýkat s nedostatkem lůžek na jednotkách intenzivní péče.

Vláda premiéra Borise Johnsona se podle šéfredaktora Lancetu snaží vytvořit dojem, že nebylo jasné, zda koronavirus vyvolá pandemii v době, kdy už nad tím mezi odborníky panovala všeobecná shoda.

Odborný magazín Lancet patří k nejstarším a nejrespektovanějším periodikům svého druhu na světě. Spolu s listem The New England Journal of Medicine se těší mezi odbornou veřejností vysoké prestiži.

Reklama

Výběr článků

Načítám