Hlavní obsah

Opatření kvůli koronaviru se ještě zpřísní, avizoval šéf Senátu po schůzce na Hradě

Novinky, ber, zpe
Praha
Aktualizováno

Opatření kvůli koronaviru se zřejmě ještě zpřísní. Po schůzce čtyř nejvyšších ústavních činitelů na Hradě to řekl šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Tisková konference po schůzce nejvyšších ústavních činitelů Video: ČTK

 
Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) jednání opustil předčasně. „Pochopil jsem to tak, a bylo to zřejmé z dřívějšího odchodu pana premiéra, že bude nutné zesílit opatření, která jsou dnes už realizována,” uvedl po jednání Vystrčil u prezidenta Miloše Zemana. Reakci premiéra Novinky zjišťují.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda Senátu Miloš Vystrčil vystoupil po schůzce nejvyšších ústavních činitelů s prezidentem Milošem Zemanem.

K možném zpřísnění opatření náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v České televizi večer uvedl, že efekt dosavadních opatření by se měl hodnotit po týdnu - průměrná inkubační doba u koronaviru se podle něj pohybuje kolem pěti, šesti dnů.

„Někdy ve čtvrtek, v pátek očekávám kulminaci případů těch, kteří se vrátili v souvislosti s dovolenou v Itálii,“ řekl s tím, že pokud by byl nárůst i pak dál strmý, přistoupil by stát k dalším opatřením.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který byl na Hradě také, apeloval na lidi, aby nepodléhali panice. Podle něj je potřeba omezit mezilidské kontakty a být solidární. „Stávají se případy, že se lidé vrátili z Itálie a pohybují se ve veřejném prostoru,“ konstatoval Petříček.

To se zřejmě stalo v Brně, kdy se 84letá žena mohla nakazit od své dcery, která byla v Itálii. Uvedla jihomoravská krajská epidemioložka Renata Ciupek.

Zeman trvá na své cestě do Číny navzdory šíření koronaviru, oznámil Babiš

Koronavirus

Schůzky na Hradě se účastnili také šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Kromě koronaviru čtyři nejvyšší ústavní činitelé řešili také cestu prezidenta do Číny či výhružný dopis čínské ambasády kvůli dříve plánované cestě zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery na Tchaj-wan.

„Shodli jsme se na tom, že bychom měli řešit koronavir a hrozby, které s tím souvisí. Na vztazích Čínské lidové republiky a Tchaj-wanu jsme se neshodli,” uvedl Vystrčil s tím, že víc podrobností řekne na čtvrteční dopolední tiskové konferenci.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zahraničí Tomáš Petříček po schůzce nejvyšších ústavních činitelů s prezidentem Milošem Zemanem

Ústavní činitelé se dohodli, že kvůli koronaviru zruší své zahraniční cesty. Dle Vystrčila mohou být výjimky a je na Zemanovi, zda pojede do Číny.

Prezident se rozhodl cestu na summit 17+1 zemí střední a východní Evropy s Čínou podniknout i navzdory vládnímu doporučení do Číny necestovat kvůli koronaviru.

Po návratu z Číny chce Zeman strávit karanténu v Lánech. Nejedlému vynadá

Koronavirus

Dříve Zeman uvedl, že se po návratu zpět do České republiky nebude bránit čtrnáctidenní karanténě. Tu vláda nařídila lidem, kteří se vrací do tuzemska ze zemí, které jsou epicentry nové nákazy koronaviru, například z Itálie.

Otázkou zůstává, jestli nakonec cestu na Tchaj-wan uskuteční nový předseda Senátu Miloš Vystrčil. Jasné stanovisko zatím nedal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám