Hlavní obsah

Brazilský prezident zkritizoval opatření proti koronaviru jako politiku spálené země

Brasília

Brazilský prezident Jair Bolsonaro zkritizoval omezovací opatření, přijatá různými brazilskými státy a obcemi ve snaze zamezit šíření koronaviru, a přirovnal je k politice „spálené země, která hrozí zničením nejpřednější ekonomiky Latinské Ameriky”. Uvedla to ve středu agentura AFP.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilský prezident Jair Bolsonaro

Článek

„Úřady některých států a obcí se musí vzdát konceptu spálené země, spočívajícím v zákazu dopravy, uzavření obchodů a rozsáhlých karantén,” prohlásil Bolsonaro v projevu, odvysílaném v rozhlase a televizi. „Musíme zachovat pracovní místa a zásobování domácností,” apeloval.

Bolsonaro podle AFP opět zlehčoval rizika spjatá s pandemií nemoci COVID-19, která již zabila více než 18 000 lidí na celém světě a přinutila třetinu lidstva respektovat přísná omezení. Sama Brazílie dosud zaznamenala 2201 potvrzených případů nákazy a 46 úmrtí na nemoc COVID-19, kterou koronavirus způsobuje.

„Riziková skupina jsou lidi starší 60 let. Tak proč zavírat školy?” ptal se Bolsonaro, i když ve skutečnosti nákaza se objevuje i mezi dětmi a mladými lidmi, jen průběh nemoci nebývá tak těžký. Krajně pravicový prezident obvinil média, že „šíří hysterii” ohledně pandemie, a tvrdil, že Brazílie je díky svému teplému klimatu a převážně mladé populaci imunní vůči nákaze.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Několik států a měst v Brazílii již přijala opatření spočívající v uzavření podniků a veřejných služeb a v izolaci obyvatelstva. Platí to zejména o nejbohatším brazilském státu Sao Paulo.

„Koronavirus dorazil do Brazílie, bojujeme proti němu a brzy to skončí. Náš život musí pokračovat. Musí zůstat zachována pracovní místa. Rodiny musí dál žít. Ano, musíme se vrátit k normálu,” zdůraznil Bolsonaro.

Mnozí jiní světoví vůdci, kteří napřed pandemii zlehčovali a odmítali tvrdá opatření jako britský premiér Boris Johnson, nakonec obrátili. Americký prezident Donald Trump, který o nemoci mluvil jako o „korona chřipce”, teď uvolňuje na pomoc New Yorku prostředky z federálních rezerv a nechal nasadit do boje s nemocí Národní gardu. Armáda poskytla nemocniční lodě a připravuje polní nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám