Hlavní obsah

Blatného „superkrizová“ varianta: omezený pohyb kolem domu a zastavení výroby

– Praha

Pokud by se epidemiologická situace v Česku zhoršila natolik, že by nestačila opatření v pátém stupni protiepidemického systému PES, má ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v záloze „superkrizovou“ variantu. Mohlo by dojít k omezení styků mezi rodinami a k omezení pohybu kolem bydliště. Zastavit by šel také provoz ve výrobních podnicích. Blatný to řekl po pondělním jednání vlády v souvislosti s britskou mutací.

Foto: ČTK

Jan Blatný

Článek

Opatření se podle ministra připravují a jsou jakýmsi záložním plánem. „Musíme dosáhnout, aby byla v nemocnicích vždy kapacita. Takováto opatření jsou superkrizovou variantou. Nyní se dopracovávají,“ uvedl Blatný v souvislosti s takzvanou britskou mutací, která je nakažlivější, a možným „šestým“ stupněm epidemického systému PES, o němž se spekulovalo v minulých dnech.

Naočkování nejrizikovější skupiny se opozdí asi o měsíc, řekl Blatný

Koronavirus

„Nelze udělat speciální úroveň pro britskou mutaci, ona není jiná, může se šířit rychleji. To, jak budeme postupovat, bude záležet na tom, jak bude vypadat situace v populaci a v nemocnicích. Pokud převáží v budoucnosti britská mutace, budou změny probíhat rychleji,“ nastínil.

V takovém případě by mohla přijít na řadu opatření, o kterých se podle ministra mluví již dlouho.

„Můžete omezit styky uvnitř rodiny, pouze na tu vlastní rodinu, nikoli na další. Lze omezit pohyb lidí kolem bydliště. Ultimátně lze také zastavit provoz ve výrobních podnicích,“ uvedl.

Prymula: Covid už mohly mít minimálně tři miliony Čechů

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví se prý ale bude snažit jít nyní cestou doporučení funkčních ochranných pomůcek, ideálně respirátorů třídy FFP2.

„To jsou věci, které se dají udělat, pokud by stávající systém nebyl dostatečný. V současné době to není potřeba, musíme mít ale záložní plán. Zavčas to uvidíme, a to v celé Evropě,“ zakončil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám