Hlavní obsah

Bez ochranných prostředků zavřete, doporučuje sdružení praktikům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení praktických lékařů doporučilo redukovat chod ordinací praktiků na minimum. Mají odmítat banální případy a pacienty přijímat po předchozí telefonické domluvě. Samozřejmostí má být používání respirátorů a brýlí. Neakutní případy mají lékaři odmítat a soustředit se na udržení chodu ordinace.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rouška a respirátor

Článek

„Pacienty s banalitami odmítejte. Kontroly chronických pacientů bez akutních potíží odložte. Samozřejmě odložte veškeré preventivní prohlídky, očkování,” shrnulo sdružení doporučení, které počítá rovněž s pozastavením posudkové činnosti kvůli zaměstnání, řidičským či zbrojním průkazům.

„V okamžiku, kdy Vám dojdou předepsané ochranné pomůcky již nejste schopni zajistit bezpečný provoz ordinace. Proto převeďte činnost Vašich praxí do nouzového režimu. V tomto režimu uzavřete své ordinace pacientům. Poskytujte pouze telefonické či elektronické konzultace, zajistěte předpis e-Receptů a vystavování e-Neschopenek, ale nevstupujte do fyzického kontaktu s pacientem,” apeluje sdružení na lékaře.

Čtyřicet procent praktiků je ve věku přes 60 let a z hlediska ohrožení komplikacemi způsobenými koronavirem jsou tak mezi nejohroženějšími skupinami.

Stát poslal sociálním službám respirátory nejnižší třídy, před koronavirem neochrání

Koronavirus

K obnovení chodu ordinace by lékaři měli přistoupit znovu až v okamžiku, kdy budou oni i jejich personál vybaveni ochrannými pomůckami.

Někteří specialisté museli zavřít

„Všichni praktičtí lékaři doporučení dostali. Akutní pacienty vyšetříme. Přes cedule na polikliniku snad neprojde nikdo, aspoň se tak nestalo. Lidé volají hodně,” řekla lékařka Kateřina Nechvátalová z Lázní Bohdaneč, která je předsedkyní Sdružení praktických lékařů v Pardubickém kraji.

Sdružení poslalo 20 000 roušek pro 6000 ordinací, které registruje. Většina lékařů si je o víkendu převzala. Nechvátalová má tak tři roušky na svoji ordinaci, jsou kvalitnější a na opakované použití, mají účinnost osm až 12 hodin.

Primátor Frýdku-Místku vyzval lidi, aby šili roušky, protože na stát se nedá spolehnout

Koronavirus

Panika podle ní není na místě. Když se lidé budou chovat zodpovědně, nákazu Česko zvládne. „Pokud lidé nemají roušky a musí nezbytně ven třeba na nákup, mohou si dát přes ústa šátek. Zábrana může zamezit virům dostat do těla přes slizniční cesty,” řekla lékařka.

Praktičtí lékaři mají platby za počty pacientů, které mají v evidenci, výkonů ale budou mít méně. „Hůř na tom budou ambulantní specialisté, kteří jsou placení od výkonu. Co mám informace z Pardubicka, tak nemají vůbec žádné ochranné pomůcky a budou muset zavřít určitě dřív než my,” řekla Nechvátalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám