Hlavní obsah

Bergamo už vidí světlo na konci tunelu, nemocnice si vydechla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bergamo

Lombardské Bergamo, které za epidemie Sars-CoV-2 utrpělo pravděpodobně nejničivější zásah a kde zemřely stovky lidí, už vidí světlo na konci tunelu. V místní nemocnici se úmrtnost vrátila na úroveň z doby před propuknutím pandemie a nápor nových pacientů s dýchacími potížemi značně polevil. V rozhovoru pro list Corriere della Sera to v pátek řekl primář tamní jednotky intenzivní péče Ferdinando Luca Lorini.

Foto: Cecilia Fabiano, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Nemocnice papeže Jana XXIII. ještě před několika týdny vypadala jako bitevní pole, v těch nejhektičtějších dnech přivážely sanitky i více než 600 nových pacientů denně. Velká část z nich potřebovala podporu dýchacího přístroje, a tak toto zařízení mělo v jednu chvíli největší podíl lůžek intenzivní péče na světě po čínském Wu-chanu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Nyní je situace mnohem optimističtější, v nemocnici aktuálně leží 250 lidí nakažených koronavirem, z toho 70 na jednotkách intenzivní péče. Tento týden se dokonce vyskytl jeden den, kdy v nemocnici žádný infikovaný nezemřel. „Za tenhle výsledek můžeme děkovat sociální izolaci, zatím ale nenastal okamžik, abychom povolovali otěže,“ domnívá se Lorini.

Lékařka promluvila: Jaké to je žít ve strachu, že nakazí druhé, a vracet se do práce, kde je smrt na denním pořádku

Koronavirus

Podle primáře si ale nyní mohou zaměstnanci přece jen po dlouhé době trochu vydechnout. „S takovým pracovním rytmem bychom byli už dlouho nevydrželi. V některých dnech jsme měli až stovku nových pacientů s akutním zápalem plic. Teď je to kolem 25 až 35. Někteří pacienti se mohli vrátit domů, jiní už nejsou v tak vážném stavu,“ uvedl.

Pravděpodobně nejnáročnější den zažila nemocnice 1. března. „Vypadalo to tady jako ve válce, akutní pacienti byli úplně všude. Někteří si mysleli, že už mají krizi za sebou, pak ale zemřeli na embolii. Teď je to mnohem klidnější,“ popsal Fabiano Di Marco, primář zdejšího plicního oddělení.

Primář z Bergama: Kdo není nemocný nebo nezemřel, je nakažený

Koronavirus

Italský statistický úřad pověst Bergama jako centra italské pandemie potvrdil: podle jeho údajů se ve městě v období mezi 1. březnem a 4. dubnem počet úmrtí proti předchozím letům zvýšil pětinásobně.

Od začátku epidemie zemřelo v Itálii podle pátečních údajů více než 22 tisíc lidí, nejvíce právě v Lombardii.

Reklama

Výběr článků

Načítám