Hlavní obsah

Belgie je zřejmě na počátku druhé vlny epidemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Přední belgický virolog Mark Van Ranst v pátek varoval, že jeho země je zřejmě na začátku druhé vlny epidemie covidu-19. Počet nových případů za týden tam totiž vzrostl o 32 procent. Belgie přitom má v poměru k počtu obyvatel po San Marinu nejtragičtější bilanci pandemie v Evropě, 9795 mrtvých.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Výtěr nosu, který provádí sestra v nemocnici v belgickém Lutychu. Ilustrační foto

Článek

V týdnu od 7. do 13. července činily denní počty nově nakažených v průměru 114,7, což bylo o 32 procent více než v předchozím týdnu. "Tváří v tvář těmto číslům musíme říct, že jsme na počátku druhé vlny," řekl expert Van Ranst rozhlasové stanici VRT.

V době kolem vrcholu pandemie na jaře však Belgie, počtem obyvatel srovnatelná s Českou republikou, hlásila až 1600 nově nakažených denně.

Reprodukční číslo viru v Belgii poprvé od 4. dubna opět přesáhlo kritickou hranici jedna, což znamená, že jeden nakažený covidem-19 v průměru infikuje jednoho dalšího člověka.

Izrael s koronavirem prohrává. Všechno se opět zavírá, lidé se bouří

Blízký a Střední východ

Belgická ministryně zdravotnictví Maggie de Blocková v pátek připustila, že "čísla zcela jasně nejsou dobrá", a vyzvala Belgičany k dodržování pravidel sociální zdrženlivosti.

Dílčí dobrá zpráva

Van Ranst nicméně zdůraznil, že zatímco dříve se dařilo zachytit jeden z deseti skutečných případů, nyní je to zhruba jeden ze tří. Zároveň virolog řekl, že nynější nárůsty jsou více lokální než při původním propuknutí epidemie.

Také mluvčí belgického ministerstva zdravotnictví Yves Ban Laethem řekl rozhlasové stanici RTFB, že jde o lokální problém v provinciích Západní Flandry, Antverpy a Limbursko. V úterý dokonce Belgie poprvé od 10. března nehlásila žádného dalšího zemřelého člověka s covidem-19.

Lékaři připravují manuál pro druhou vlnu epidemie covidu-19

Domácí

Reprodukční číslo znepokojivě vzrostlo také ve francouzské Bretani. Mezi 10. a 14. červencem tam poskočilo z 0,92 na 2,62, vyplývá z pátečních vládních dat. I ve Francii, kde si dosud pandemie vyžádala přes 30 tisíc obětí, jsou prudší nárůsty tentokrát záležitostí některých oblastí zejména na západě a jihu země. V obavách ze zhoršení situace Francie od příštího týdne zavádí všeobecnou povinnost nošení roušek ve vnitřních veřejných prostorech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám