Hlavní obsah

Babiš: OSVČ pošleme v květnu dalších 15 tisíc

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Živnostníci a podnikatelé, které opatření kvůli koronaviru připravila o příjmy, dostanou po jednorázovém příspěvku 25 tisíc korun další peníze: za květen jim stát pošle 15 tisíc korun. Právu to řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) vystoupil 30. března 2020 v Praze na tiskové konferenci po schůzi vlády k aktuálnímu vývoji ohledně šíření koronaviru.

Článek

Vláda je podle něj v případě potřeby připravena i na platby za červen.

„V každém případě platí, co jsme slíbili. Podpora osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) bude proplacena i za květen. Červen rozhodneme podle situace v květnu,“ sdělil Právu předseda vlády.

Podle něj by podpora měla být jako dosud 15 tisíc Kč měsíčně plus zhruba pět tisíc Kč v podobě odpuštění záloh na sociální a zdravotní pojištění.

Senátoři schválili 25 tisíc pro OSVČ, lidé už mohou žádat o příspěvek

Domácí

Živnostníkům byly na půl roku odpuštěny zálohy v minimální výši. Ta u sociálního pojištění činí 2544 korun, u zdravotního pojištění 2352 Kč, dohromady tedy 4896 Kč měsíčně. Úleva za květen by tak činila zhruba 642 korun na den.

„K tomu navíc budeme poskytovat kompenzaci za zaměstnance, má-li je živnostník,“ zmínil dále Babiš kurzarbeitový program příspěvků na mzdy Antivirus. „Vláda chce a bude pomáhat živnostníkům, kteří tuto krizi nezpůsobili, ale pandemie je připravila o příjmy,“ dodal premiér.

Přehledně: Kdy se co uvolní? Vláda představila plán až do 8. června

Domácí

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) ve čtvrtek v České televizi potvrdila, že Antivirus s dubnem neskončí. Peníze pro něj by mohly jít i z evropských dotací.

To, že kabinet počítá s dalšími finančními příspěvky podnikatelům, řekl už ve středu Právu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Příslušný návrh připraví ministerstvo financí. Podle mluvčího resortu Tomáše Weisse bude předložen vládě k projednání v následujících dnech.

„Tato podpora by již nicméně měla být podstatně méně plošná a její zacílení bude přímo vycházet z vládního plánu otevírání provozoven,“ podotkl Weiss.

Opozice volá po větší štědrosti

Jednorázovou podporu pro OSVČ ve výši 25 tisíc vyplácejí finanční úřady za období od 12. března, odkdy platí nouzový stav, do 30. dubna. Podle plánu postupného rozvolňování opatření ale mají zůstat některé provozovny uzavřené déle. Třeba kadeřnictví se mají otevřít až 25. května, divadla, hotely nebo tetovací salony až 8. června.

S návrhy, jak zabránit krachům drobných podnikatelů, přichází také opozice. Senátoři ODS budou žádat prodloužení možnosti čerpat kompenzační bonus až do června, přičemž částky by se podle nich měly každý měsíc navyšovat.

Foto: ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová

Podle jejich návrhu by kompenzační bonus „po dobu trvání zásadních překážek“ činnosti OSVČ stoupl z 500 korun denně v březnu a dubnu na 700 korun v květnu a 900 korun v červnu. Tento návrh hodlá podpořit i opoziční TOP 09.

Lidovci zase chtějí kompenzace rozšířit i pro společnosti s. r. o. Argumentují, že pro majitele, jednatele v těchto firmách je to jediný zdroj obživy a na ně stát vůbec nepamatuje.

Kompenzací by se podle lidovců měli dočkat i lidé pracující na dohody DPP a DPČ. O podpoře pro DPP by měla vláda podle vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) také jednat.

Od komunistů zazněl návrh na plošnější a trvalejší podporu. „Osobně se domnívám, že je nejvyšší čas zahájit jednání nad možností nepodmíněného příjmu pro všechny občany v úrovni minimální mzdy aspoň do konce roku,“ uvedl pro Právo místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

Anketa

Souhlasíte s dalšími 15 000 korunami pro OSVČ k již schváleným 25 000?
Ne, stát jim dává příliš.
36,9 %
Ano, je to adekvátní suma.
13,5 %
Ano, ale mohlo by to být i víc.
49,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11433 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám