Hlavní obsah

Babiš: Naočkováno bylo až 75 tisíc lidí

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Z očkovacích center bylo nahlášeno již 61 474 lidí očkovaných proti koronaviru, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ale dostalo vakcínu lidí více, a to až 75 tisíc. Sdělil to ve středu na tiskové konferenci při návštěvě záložní nemocnice v Brně. Vakcín od firmy Pfizer/BioNTech do Česka podle něj dorazilo již 169 650.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Andrej Babiš navštívil 13. ledna 2021 záložní nemocnici v Brně.

Článek

„Pfizer do Čech přivezl již čtyři dodávky vakcín, celkově pak přišlo 169 650 vakcín, z nichž 71 tisíc přišlo včera,” sdělil premiér.

Česko v rychlosti očkování zaostává a je opět na chvostu Evropy

Domácí

Aktuálně je pak podle něj naočkováno 61 474 lidí. „To je reálný stav. Je tam časový posun mezi nahlášením do ISINu (Informační systém infekčních nemocí - pozn. red.), odhadujeme, že naočkováno je mezi 70 a 75 tisíci,” dodal Babiš.

Začne podávání druhých dávek

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) pak nyní také začnou být lidé očkováni druhými dávkami. „Například já se nechám naočkovat druhou dávkou tuto neděli,” sdělil. Blatný dostal vakcínu mezi prvními, tedy 27. prosince, stejně jako premiér.

Mapa nakažených podle obcí opět ztmavla. Trpí hlavně příhraničí

Domácí

Vláda podle Babiše ve středu v podvečer pak rozhodne také o povinnosti hlásit očkované proti covidu-19 každý den. Nehlášení osob z očkovacích center včas je podle něj důvodem toho, že se pravidelně nezveřejňují data.

Očkovat budou lékaři 

Česko se tak totiž zřejmě právě kvůli nezveřejňování dat objevilo na chvostu Evropy v rychlosti očkování. Zatímco například Britové, kteří masivní očkování spustili již v prosinci, mají naočkované čtyři lidi ze 100, Česko naočkovalo podle posledních dat pouze 0,2 člověka. Naposledy totiž ministerstvo zveřejnilo data 6. ledna, kdy bylo naočkováno necelých 20 tisíc lidí. To uvádí i nyní.

Jihomoravský kraj zřídil vlastní linku na očkování pro seniory

Domácí

V některých krajích, například ve Zlínském nebo Moravskoslezském, chtějí pak rovnou předávat očkovací látku i praktickým lékařům, aby očkovali své registrované pacienty nad 80 let. Původně se s tím podle očkovací strategie nepočítalo, praktičtí lékaři měli ve svých ordinacích očkovat až látkou od firmy Astra Zeneca, která se zatím do ČR nedodává.

„Ministerstvo zdravotnictví tomuto nebrání, naopak to podporuje,” řekl k tomu Blatný.

Až bude dost vakcíny, bude se podle ministra Blatného očkovat až 100 tisíc lidí denně. Polovinu z nich by měli očkovat právě praktičtí lékaři.

Reklama

Výběr článků

Načítám