Hlavní obsah

Babiš: Epidemie nám otevřela oči, zdravotníky musíme pořádně zaplatit

Právo, Jan Rovenský

Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro deník Právo označil dopad pandemie nového koronaviru za devastující. Podle něj je nutné podpořit financování zdravotnictví i za cenu mimořádných stabilizačních opatření. Ve státním dluhu jsou podle něj velké rezervy.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Pane premiére, za zdravotní pomůcky Česko už utratilo skoro 12 miliard, provádí se tisíce testů denně, navrhujete odměny zdravotníkům i zvýšit odvody za státní pojištěnce. Kde na to vezmete?

Máte pravdu, že dopady epidemie koronaviru jsou velké. Poskytovatelům péče ale musíme kompenzovat výpadek příjmů. Musíme zajistit zdravotní péči i po krizi tak, aby byla stejně skvělá jako před ní. Nemůžeme dopustit, aby ekonomický dopad způsobil zhoršení rozsahu a dostupnosti zdravotní péče pro pacienty.

Aktivními stabilizačními kroky řešíme zajištění udržitelného financování zdravotnictví, a to nejen aktivací rezerv zdravotních pojišťoven, ale hlavně výrazným navýšením platby za 5,9 milionu státních pojištěnců.

Koronavirus přehledně: Aktuální data, jak se testuje, vývoj v okresech, mapy

Koronavirus

Navrhuji, abychom od 1. června navýšili za ně platbu o 500 korun a v příštím roce o dalších 200 korun, tedy o 700 Kč. To do systému v porovnání se stávajícím stavem přinese dalších 53,3 miliardy.

Dopad epidemie je tak devastující, že je potřebné financování zdravotnictví rychle a výrazně podpořit. Na základě analýzy dopadů onemocnění bychom také měli změnit i úhradovou vyhlášku, aby bylo možné zohlednit dopad této mimořádné situace v úhradách poskytovatelům péče.

Zároveň jsem požádal ministerstva zdravotnictví a financí, aby navrhla způsob a rozsah oddlužení klíčových nemocnic, které jsou ve složité finanční situaci, jako například pražská Thomayerova nemocnice, Bulovka, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, brněnská sv. Anna a možná i další, aby měly zdroje na realizaci dlouhodobých investic pro obnovu přístrojů a infrastruktury.

Takže budete dál zvyšovat zadlužení státu?

Jiné zdroje nemáme. Mimořádně silný dopad koronaviru si žádá i mimořádná stabilizační opatření. Navyšovat daně nechceme a nechceme se chovat stejně jako naši předchůdci, kteří například podnikatelům nedali ani korunu a navrch celou ekonomiku zaškrtili. Zvláště když tato krize je úplně jiná než v roce 2008.

Patříme mezi nejméně zadlužené země EU, dluh koncem roku 2013 vůči HDP byl 41,4 procenta a koncem loňského roku 29 procent. Máme tedy velké rezervy ve státním dluhu a podle našich projekcí koncem roku 2021 by dluh měl být stále nižší, než když jsem se v lednu 2014 stal ministrem financí.

Přehledně: Kdy se co uvolní? Vláda představila plán až do 8. června

Domácí

Musíme se zadlužit, abychom podpořili sociální smír, ubránili ekonomiku a zachovali lidem práci. A epidemie nám otevřela oči a ukázala, že zdravotnictví musí být na prvním místě. Jeho hodnota a kvalita se prokázaly při zvládání epidemie. Nechceme a nemůžeme dopustit, aby kvůli koronaviru došlo k poškození zdravotnictví a zdravotníků.

Ale o zdravotnictví se už dřív hovořilo jako o černé díře na peníze.

Není to černá díra na peníze. Ty peníze jsou určené na platy sestřiček, lékařů, hygieniků, epidemiologů a dalších pracovníků, protože si je zaslouží. To oni s obrovským úsilím a nasazením virus zabrzdili a díky nim jsme na tom i z hlediska úmrtí v porovnání s ostatními zeměmi v Evropě i ve světě velice dobře.

Proto musíme mít ve zdravotnictví dostatek peněz a vytvořit strategii, abychom zdravotnictví stabilizovali, podpořili jeho rozvoj a motivovali i naše lékaře a sestřičky, kteří pracují v zahraničí, aby se vrátili domů. K tomu jim musíme dát nejen dobré platy, ale vytvořit dobré podmínky a další výhody, jako třeba výsluhy nebo dřívější odchod do důchodu.

A samozřejmě také investovat do moderního vybavení nemocnic, aby všechny měly špičkové technologie, jako tomu je v Hradci Králové, Plzni, Olomouci, v pražském IKEM, na Homolce či v Motole. Také je třeba se soustředit na vědu a výzkum, protože díky profesoru Holému se nám otevřely dveře do světa. Takže potřebujeme více takových lidí.

Chceme tábory už v červenci, apelují na vládu organizátoři

Domácí

V našem dlouhodobém investičním plánu do roku 2030, za který mě stále kritizovala opozice, jsem už před koronavirem počítal s investicemi do zdravotnictví ve výši 73 miliard.

Lidé také řeší, jak dlouho bude pokračovat podpora pro živnostníky, jak to bude s ošetřovným pro rodiče.

Počítáme s tím, že v květnu podpora pro živnostníky dál poběží. Uvidíme také, jaký bude zájem o kurzarbeit a jak se bude vyvíjet situace.

S úpravou ošetřovného na 80 procent denního základu příjmu zaměstnanců z dosavadních 60 procent, což vypadá na zvýšení asi o tři tisíce korun, nemám problém. Chtěl bych ale, aby šlo primárně o pomoc matkám samoživitelkám a živnostníkům s nízkými příjmy, tedy těm nejohroženějším. Na druhou stranu rodiče budou mít možnost začít posílat v květnu děti do školy, aby mohli chodit do práce, takže se o tom musíme pobavit.

Kritika na vládu se také valí kvůli uzavřeným hranicím a omezením pohybu. Chorvatsko například zvažuje, že by mohlo otevřít kempy a hotely na turisticky odlehlejších místech.

Omezený pohyb a zavřené hranice nikoho z nás netěší a rozhodně nechceme bezdůvodně omezovat základní lidské svobody, ale jde o rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, podle něhož máme chodit do práce, domů, k lékaři a na nákupy a úřady v nejnutnějších případech.

Tu kritiku vlastně ani moc nechápu. Přece pokud tu epidemii zvládneme v krátkém čase, tak o to dřív se otevřou hranice.

Psi budou v Česku ostříháni dřív než jejich páníčkové

Domácí

Zda se uvolní nějaké zahraniční destinace, třeba Slovensko a Chorvatsko, je otázkou jednání. Ale hlavně záleží na vývoji nemoci, na tom, jestli lidé budou vůbec chtít v této situaci cestovat a jestli vůbec naše občany ty země budou chtít. Takže o tom je předčasné spekulovat.

V zahraničí naši lidé utratí ročně asi 70 miliard, zatímco zahraniční turisté u nás 124 miliard korun. Ideální by toto léto bylo, kdybychom si řekli, že podpoříme sami sebe, tedy že budeme utrácet peníze doma, v našich restauracích, kavárnách a hotelech, budeme nakupovat české výrobky či auta, která se u nás vyrábějí. Lidé už ukázali, nakolik jsou solidární s ostatními, toto je další způsob.

Podle opozice ze Sněmovny a Senátu jsou restriktivní opatření přísná nebo chaotická. Nezmírňujete návrat do normálu příliš pomalu?

Museli jsme najít konsenzus ve vládě i s epidemiology. Sami bychom opatření uvolňovali i dřív, ale odborníci jsou opatrní. Pro nás je klíčové, aby fungovala výroba a průmysl, hlavně ten automobilový, který tvoří 11 procent našeho HDP.

A pokud jde o výhrady opozice, tak ČR byla v zahraničí xkrát dávána za příklad z hlediska připravenosti nemocnic, smrtnosti i kvůli tomu, že jsme zavedli povinné roušky. Postupovali jsme podle nejlepší praxe v asijských zemích, kde zažili SARS. Takže si myslím, že se nemáme za co stydět. Opozice nezvládala řídit náš stát za normálních časů, ale nás za tuhle krizi, se kterou nikdo nepočítal, kritizuje neustále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám