Hlavní obsah

Antimalarikum by mohlo sloužit jako prevence proti covid-19

Antimalarika chlorochin a hydrochlorochin mohou sloužit jako prevence proti nákaze covid-19. Uvedl to milánský profesor pediatrie Nicola Principi a ředitelka dětské kliniky v Parmě Susanna Espositová v článku zveřejněném v pátek v prestižním lékařském časopisu Lancet.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Krabička antimalarika Plaquénil

Článek

Podle nich se při laboratorních testech prokázalo, že antimalarika chlorochin a hydrochlorochin brzdily po nákaze replikaci viru a zmenšovaly příliš silnou odezvu imunitního systému. Klinické testy ale zatím účinnost při léčbě neprokázaly.

Principi a Espositová však navrhli vzhledem k vysoké nakažlivosti nemoci covid-19 podávat antimalarika preventivně, když na nemoc dosud není lék a není hotová ani vakcína. Podle nich by včasné podání předejít nákaze, popřípadě snížit počet vážných případů a úmrtí.

Měla by postačit i nízká dávka

Oba lékaři uvádějí, že by měla postačit stejná dávka jako v případě, kdy se lék bere na malárii. Množení viru SARS-CoV, který způsobuje nemoc SARS, bránila při laboratorních testech i mnohem menší koncentrace než je koncentrace v plazmě dosažené u lidí, kteří berou lék proti malárii, kdy dávka činí 25 mg na kilogram váhy za tři dny. Zřejmě by mohla stačit dávka tří až šest mg na kilogram váhy, která se dává při revmatické artritidě.

Principi a Espositová navrhují, aby se lék bral po celou dobu epidemie covid-19, přičemž zmiňují, že v zemích, kde se nevyskytuje malárie, nehrozí nebezpečí, že by mohla vzniknout resistence původce malárie , tedy plasmodia, na látku.

Ve Švédsku přestali léčit covid-19 antimalarikem chlorochin. Vedlejší účinky byly nesnesitelné

Koronavirus

Dvojice také vyzvala k provedení studie, které by zjistila, zda by se mohlo antimalarikum známé u nás pod obchodním názvem Plaquénil používat v Itálii k prevenci.

Prymula varuje před preventivním užívám plaquénilu. Může způsobit ztrátu zraku

Koronavirus

Podávané dávky jsou tak nízké, že by neměly vyvolávat závažné vedlejší účinky, která jsou pro antimalarika typická, jako jsou poškození sítnice či srdeční arytmie.

Antimalarikum se podávalo nakaženým covid-19 i v ČR, první pokusy se dělaly v Číně, další pak ve Francii, Švédsku a USA. Naposled se lék podával v Brazílii, kde ale vládní studii přerušili poté, co 11 lidí zemřelo na arytmii a poškození srdečního svalu.

Průzkum mezi lékaři: Na koronavirus je nejúčinnější lék proti malárii

Koronavirus

Nebezpečí vysokých dávek

Do brazilské studie CloroCovid-19 se zapojilo 81 pacientů. Polovina dostávala 450 mg chlorochinu dvakrát denně po dobu pěti dní, druhá polovina pak 600 mg po dobu deseti dnů. Právě v této skupině zemřelo za šest dnů 11 nakažených, přičemž už po dvou dnech se u nich projevila arytmie.

Ve druhé skupině byla výrazně vyšší druhá dávka než ta, kterou doporučila americká Centra pro kontrolu a prevenci - ta uváděla dát na úvod 600 mg a pak 300 mg dvakrát denně po dobu pěti dnů. V čínské provincii Kuangtung se mělo podávat 500 mg dvakrát denně po dobu deseti dnů.

Nasadili jsme lék na malárii. Je to nadějné, říká šéf Ústřední vojenské nemocnice

Domácí

Internisté v časopisu Kanadské zdravotnické asociace přitom minulý týden varovali, že při vysokých dávkách zejména, když se podádá chlorochin v kombinaci z azytromicinem, může dojít k hypoglykémii i epileptickým záchvatům a infarktům. Nemocní s covid-19 jsou většinou starší a mají slabší srdeční sval než lidé beroucí antimalarika.

Reklama

Výběr článků

Načítám